четвртак, 3. децембар 2020.

Весић: Београд крајем следеће године добија нову аутобуску станицу

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на изградњи нове аутобуске станице у Новом Београду. Он је том приликом подсетио да Град Београд скоро педесет година покушава да изгради нову аутобуску станицу, колико је времена прошло откад је простор у Новом Београду седамдесетих година прошлог века одређен за ту намену. Тада се такође знало, додао је Весић, да је стари објекат неуслован, нема довољно капацитета за све аутобусе, загушује саобраћај, те да нема чак ни употребну дозволу. 

– До краја следеће године Београд ће добити праву аутобуску станицу какву и треба да има. Она ће бити интегрисана са железничком станицом „Нови Београд” и чиниће јединствену целину. Рађена је према пројекту архитекте Лојанице, победничког рада на конкурсу Града Београда. Имаће 42 одлазна перона, 20 долазних, као и 18 за туристичке аутобусе, који ће први пут полазити са једног места, а не са различитих делова града. Такође, имаће и станичну зграду на 25 хиљада квадратних метара са свим садржајима неопходним путницима, као што су банка, пошта, ресторани, кафићи. Гаража ће бројати више од две стотине паркинг места плус још око педесет на земљи, као и велику такси станицу. Дакле, коначно ће Београд добити станицу у складу са свим стандардима – рекао је Весић.

Посебно је значајно то што ће се стари део града, нарочито Булевар војводе Мишића, растеретити, нагласио је Весић. Предност је и то, додао је Весић, што је новој локацији умногоме ближи ауто-пут, па ће се са ње лакше долазити и одлазити. У близини ће бити и будућа станица метроа. 

– Нова аутобуска станица гради се кроз јавно приватно партнерство са компанијом „Бас”. Део простора биће одвојен за Центар за управљање саобраћајем Града Београда. На једном месту ту ће, дакле, бити комплетна контрола саобраћаја, како то имају водећи светски градови – истакао је Весић. 

За овај пројекат град је обезбедио земљиште и финансира околну инфраструктуру, а саму станицу гради „Бас”, те је то пример добре сарадње приватног и јавног сектора, закључио је Весић. 

Он је на крају најавио да ће касније по ободима града бити изграђено и неколико мањих станица, да не би сви аутобуси морали да долазе овде.