петак, 4. децембар 2020.

Фестивал српско-руске културе у галерији „Прогрес”

Фестивал српско-руске културе одржава од 2. до 19. децембра у Галерији „Прогрес”, саопштено је из Туристичке организације Београда.

Фестивал представља изложбу дела декоративне и примењене уметности народних стваралаштва и заната из Русије, изложбу фресака и мозаика, и изложбу фотографија најрепрезентативнијих народних ношњи и градитељства са сталне изложбе „Народна култура Срба у 19. и 20. веку” Етнографског музеја у Београду.

Овај фестивал организује Удружење народне уметности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске регије „НВО Дворана заната”, уз помоћ Амбасаде Русије и подршку ТОБ-а, cрпског одељења  Међународног јавног фонда „Јединства православних народа”, Националног савета руске националне мањине у Србији, у сарадњи са Удружењем за очување традиције занатсва и уметности „Наслеђе”.

У саопштењу ТОБ-а се наводи да је краљ Петар I Карађорђевић у месту својих предака на Опленцу подигао монументалну Цркву Св. Ђорђа, која је Маузолеј краљевске породице Карађорђевић. За живота, краљ Петар I није дочекао да храм буде коначно завршен, тако да је декорацију унутрашњости цркве преузео син Краљ Александар I, који је за решење изабрао једну од најтежих, али и велелепних декорација – мозаик. За један такав свеобухватни посао краљ Александар I је ангажовао истакнуте руске уметнике Николу Краснова и Сергеја Смирнова, који ће у велелепни храм уградити део себе и културе свог народа. По жељи краља Александра, руски мајстори обилазиће марљиво средњовековне манастире старе Србије, где ће копирати најлепше српске средњовековне фреске. Оплемењене њиховом руком, настају велики предлошци који постају препознатљиве аутентичне композиције опленачког мозаика. На Опленцу је сачувано 725 оригиналних композиција.