петак, 4. децембар 2020.

Весић: Почиње изградња канализације на левој обали Дунава

Град Београд објавио је јавну набавку за избор добављача који ће градити канализациону црпну станицу „Крњача 2”, први објекат из пројекта канализације на левој обали Дунава, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић. Тендер је отворен до 11. јануара 2021. године. 

– Већи део насеља на левој обали Дунава нема решену канализацију за одвођење отпадних вода. Сада се те воде таложе у септичким јамама или се изливају директно у канале за наводњавање. Канализациона црпна станица „Крњача 2” имаће улогу да прихвати отпадне воде из постојећег колектора у Зрењанинском путу, као и отпадне воде из ниских делова у околини Панчевачког пута и потисне их у постојећи колектор у Панчевачком путу, који их одводи до већ изграђене КЦС „Крњача 1”, а одатле ка будућем постројењу за пречишћавање отпадних вода „Крњача” и даље у Дунав – рекао је Весић.

Он је додао да ће се у канализациону црпну станицу „Крњача 2” доводити отпадне воде из насеља Борча, Котеж, Крњача, Бесни Фок и Падинска скела, као и отпадне воде из насеља Заге Маливук и Браће Марић. 

– За прихват ових отпадних вода у оквиру овог пројекта биће изграђен доводни колектор ф1500, а за одвод отпадне воде из канализационе црпне станице у колектор у Панчевачком путу биће изграђен одводни колектор ф1000 – објаснио је заменик градоначелника.

Весић је рекао да ће изградња канализације на левој обали Дунава коштати 50 милиона евра, од чега Град Београд обезбеђује 15 милиона евра, а Европска инвестициона банка 35 милиона евра. 

– Изградња канализационе црпне станице „Крњача 2” реализоваће се средствима Града Београда, док ће се седам километара примарних колектора и око 80 километара секундарне канализационе мреже на левој обали Дунава реализовати према уговору са Европском инвестиционом банком – објаснио је Весић.

Он је прецизирао да се половином овог месеца очекује сагласност Европске инвестиционе банке на урађену студију изводљивости, после чега ће уследити израда идејних решења за све појединачне елементе канализационог система на левој обали Дунава.

– Изградња канализационог система на левој обали Дунава ће се реализовати у три целине. Прву целину представља изградња КЦС „Крњача 2”, а преостале две целине реализоваће се кредитним средствима ЕИБ-а, и њих чине постројење за прераду отпадних вода „Крњача”, примарни колектори и секундарна мрежа насеља Крњача дужине 80 километара секундарне канализације и седам километара примарних колектора – казао је Весић и додао да ће се ове две целине реализовати путем тендера за истовремено пројектовање и извођење радова, који ће бити расписани на пролеће.