субота, 5. децембар 2020.

Весић: После 50 година од обећања изградња метроа почиње следеће године

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је јуче било тачно 50 година откако је Београду обећан метро, те да за то време није било власти ни градоначелника који нису обећавали тај пројекат.

– Било је лаких и тешких година, више или мање новца. Метро је обећаван и 2009, 2010, 2011. и 2012. године. Сада смо дошли у ситуацију да ћемо следеће године почети да градимо београдски метро. Знам да нам многи грађани сада не верују, али тврдим да ћемо следеће године почети да градимо депо на Макишком пољу – истакао је Весић за ТВ Пинк.

Према његовим речима, у јануару ће бити потписан меморандум два извођача метроа, кинеске компаније „Пауер чајна” и француске компаније „Алстом”.

– Кинези су задужени за грађевинске радове, Французи за технологију, возове, локомотиве, скретнице, шине. Тим меморандумом ће се решити њихови међусобни односи. Ми ћемо до краја године усвојити план детаљне регулације за Макишко поље. Неки већ нападају, и то и говоре, како се смањила зона водизворишта. То није тачно јер је оно на потпуно другој страни – појаснио је Весић.

Како је навео Весић, метро ће имати прве две линије 40,5 километара. Прва линија ће имати 21,3 километра и 23 станице, друга око 19,2 километра и 20 станица. Изнад земље ће бити око 2,5 километара, све остало ће бити испод земље.

– Будемо ли се држали динамике, а нема разлога да је се не држимо, јер ћемо усвојити ПДР за Макишко поље, „Ежис” ради пројектовање у фазама и како се која фаза буде завршавала ми радимо и не чекамо да се заврши читав пројекат. Са Кинезима смо министар Синиша Мали и ја имали састанак и договорили смо се да већ набаве машине којима се копа под земљом, тако да грађани неће видети саму изградњу метроа, већ изградњу метро станица – казао је Весић.

Србија ће, додао је, током следеће године донети закон о метроу, јер тренутно немамо ниједан закон који то регулише.

– Истовремено са тим радимо и пројекат ширења Бг воза. Он ће обухватити све приградске општине, осим Гроцке, која тренутно нема могућности за то. Већ смо прошле године проширили Бг воз до Лазаревца, Барајева, Младеновца и Сопота. Сада се од Вуковог споменика до центра Лазаревца возом стижете за 63 минута, што је немогуће колима и аутобусом, а до центра Барајева за 47 минута. Купићемо у току 2021. године нових седам композиција како бисмо могли да покријемо проширену мрежу. У 2022. години ћемо заменити 12 постојећих композиција. До 2025. године, због нових линија које ћемо градити од железничке станице у Земуну Бг воз, ширимо је према Сурчину, обухватамо центар Сурчина, Национални стадион, аеродром и Обреновац. Требаће нам 12 нових композиција и Бг воз ће бити наша градска железница која ће заједно са метроом чинити јединствен систем – рекао је Весић.

Када је реч о споменику Стефану Немањи, Весић је рекао да може да разуме да људи имају различита мишљења, да се некоме свиђа, некоме не. Било је напада и на Ајфелову кулу, а сада је то симбол Париза, додао је он.

– Многи су противници, али њихов проблем није естетика споменика, већ је проблем што су то две различите политике. Вучићева политика је да ми поштујемо своју историју, славимо своје хероје и тако поносни корачамо ка Европи. Њихова политика је да је Србија мала држава која се извињава и нема права на своју политику. Подизање споменика Стефану Немањи је печат на победу српске политике у Србији. Коначно ћемо раскрстити са лажном елитом која мисли да једино Србија нема права да слави своје херооје – нагласио је Весић.

Како је навео, Стефан Немања је родоначелник наше најзначајније средњовековне династије.

– Осам векова смо чекали споменик, толико је требало да прође да неко као што је председник Вучић предложи да се подигне споменик. А приче о томе да ли је висок или не, рецимо париски Трг републике је 32.000 метара квадратних, а споменик је 26 метара висок, споменик Стефану Немањи је 23 метра висок. Они не желе да Стефан Немања има споменик у Београду. Лондон може да има споменик свом чувеном адмиралу и Француска споменик Републици, а ми не, нама је то забрањено. У главама тих који се противе Србија не сме да буде поносна, мора да буде слаба, да буде земља која се извињава другима. Вучићева Србија је снажна, која поштује друге, никоме не прети и поштује своју историју – закључио је Весић.