среда, 16. децембар 2020.

Никодијевић: Укупан обим буџета Београда и градских општина 124,9 милијарди динара

Председник Скупштине града Никола Никодијевић најавио је за петак седницу на којој ће одборници разматрати предлог буџета за 2021. годину, који износи 113,5 милијарди динара.

Укупан обим буџета Београда и градских општина је 124,9 милијарди динара – 113,5 милијарди за Град и око 11,5 милијарди за београдске општине, прецизирао је Никодијевић у изјави за Танјуг.

– Ми ћемо у петак усвојити буџет за 2021. годину. Београд нема проблема са финансијском стабилношћу. И у периоду кризе, изазване вирусом корона, добро смо управљали градским финансијама, имамо стабилне приходе и довољно средстава да сервисирамо све обавезе – рекао је Никодијевић.

Он је напоменуо да највећи део издвајања из градске касе иде за Секретаријат за саобраћај, с обзиром на велика издвајања која Град има и према ГСП-у и за саобраћајну инфраструктуру.

На другом месту су, како је навео, образовање и дечија заштита, наставља се и следеће године финансирање боравка деце у вртићима, државним и приватним.

– Има довољно средстава и за социјална давања. Ниједно социјално давање по новом буџету нећемо умањити – нагласио је Никодијевић.

Он је истакао да 15,5 одсто буџета иде за инвестиције.

– Настављамо инвестициони циклус у Граду и, пре свега, пројекте започете у овој години завршићемо током следеће године. Ту је најважнија реконструкција Булевара патријарха Павла – рекао је Никодијевић.

Подсетио је да следеће године почиње изградња четири подземне гараже, као и 14 вртића, те радови на изградњи београдског метроа, што ће бити омогућено усвајањем других аката до краја ове године.

– Буџет је крајње избалансиран, од инвестиционог до социјалног дела, и Београђани немаји разлога за бригу – истакао је председник градског парламента.

Одборници ће разматрати и предлог да се преполове цене закупа пословног простора у граду за децембар и јануар као вид помоћи угоститељима.

– Због ситуације у вези са вирусом корона изаћи ћемо у сусрет угоститељима који користе пословни простор града Бепграда и умањићемо 50 одсто цене закупа за децембар и јануар. Трудимо се да колико год можемо, помогнемо, пре свега привреди на територији Београда – навео је Никодијевић.

Додао је да Београд прати мере Владе Србије, али и доноси неке које су у надлежности локалне самоуправе, тако да је могуће да ће, у зависности од ситуације, бити и неке додатне помоћи привредницима.

Пред одборницима ће се наћи и већи број планова регулације, а Никодијевић наводи да ће се овог пута разматрати неколико планова великог обухвата који се први пут односе на неке делове Палилуле, на левој обали Дунава.

– За насеље Овча обухват два плана је више од 125 хекатра, што је огромна површина. Намера нам је да стварамо могућност да се плански гради и да људима омогућавамо да оно што имају од своје приватне имовине ставе у функцију, да могу да зидају легално објекте – рекао је Никодијевић.

Тиме се, према његовим речима, омогућава изградња комуналне инфраструктуре, како би грађани имали прикључке који су им неопходни.

– Предвиђен је и стамбени део, као и комерцијалне зоне. То је велики план који смо дуго чекали и који ће, надам се, бити усвојен на овој седници – закључио је Никодијевић.