понедељак, 21. децембар 2020.

Зимски прслуци за медицинско особље у ковид амбулантама

Здравствени радници у ковид амублантама широм Београда добијају зимске прслуке, што ће им знатно олакшати рад, најавили су данас у Старом двору председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић.  

Никодијевић је подсетио да се Град Београд од првог дана епидемије заједно са Владом Србије укључио у борбу против короне и, пре свега, у помоћ нашем здравственом систему и здравственим радницима. Он је указао да је много мера донето од марта, са акцентом управо на ту помоћ, снабдевање медицинском опремом и друге неопходне потрепштине како би се здравствени радници сачували и изборили са великим бројем пацијената.

– Све ковид амбуланте опремљене су привременим објектима и медицинском опремом, а Арена је уподобљена и опремљена да буде привремена болница. У првом таласу пандемије организовали смо линијски превоз само за здравствене раднике. Град Београд прати политику Владе Србије и у складу са законским овлашћењима и финансијским могућностима трудимо се да будемо део ове борбе против вируса короне – оценио је Никодијевић.

Он је прецизирао да здравствени радници, лекари и медицинско особље, који су ангажовани у тријажним деловима медицинских установа, данас добијају зимске прслуке.

– То је важно јер већи део свог радног времена проводе испред здравствених установа. Иницијативу је поднело неколико директора здравствених установа – казао је Никодијевић и изразио захвалност продавници „Sport vision”, донатору прслука.

Он је прецизирао да ће данас почети испорука 150 прслука.

– Град Београд је отворен и за све друге видове помоћи нашим здравственим радницима, како би лакше поднели ове надљудске напоре у борби против короне. Они су наши истински хероји – нагласио је Никодијевић.

Заменик градоначелника Горан Весић је додао да ће Град, поред прслука које је обезбедио за здравствене раднике који раде у ковид амбулантама, током ове недеље покренути још једну акцију заједно са предшколским установама. 

– У оним ковид амбулантама где има највише људи, а потом и у свим другим на територији десет централних градских општина обезбедићемо да сви они који чекају могу да добију чај и кафу бесплатно. Ови топли напици ће се кувати у нашим кухињама и биће допремани возилима за доставу хране. То ће, наравно, бити потпуно безбедно, јер ће људи који буду делили чај и кафу имати скафандере и сву заштитну опрему. На тај начин желимо да додатно олакшамо људима који стоје и чекају испред амбуланти и да им дамо могућност да се окрепе. Обезбедићемо и столице за оне који нису у стању да дуже чекају – рекао је Весић.

Он је подсетио да су раније већ обезбеђени и шатори испред свих ковид амбуланти, тако да они који желе, могу да седе у шаторима у којима се налазе грејачи. 

– Ово је помоћ нашим суграђанима који имају симптоме, али и нашим здравственим радницима. Град Београд наставља да активно учествује у борби против ковида-19 и да даје свој допринос у складу са нашим могућностима. До сада смо дали више од десет милиона евра из градског буџета за заштитну опрему, помоћ, ванредни превоз и наставићемо да дајемо свој допринос у том смислу – истакао је Весић.