среда, 23. децембар 2020.

Весић: Очување Београдске тврђаве је очување наше културе и историје

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас комплекс Сахат и Барокне капије на Београдској тврђави, чија је обнова управо завршена, и истакао да му је жао што тренутна ситуација не дозвољава да отварање комплекса буде уприличено уз концерт, како је било планирано, али да ће бити времена и за то. Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл, директорка ЈП „Београдска тврђава” Марија Рељић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Мирјана Андрић и председник општине Стари град Радослав Марјановић.

Весић је истакао да је веома поносан на све што је током последњих неколико година урађено на Београдској тврђави.  

– Реконструисани су Мало степениште, Велико степениште, плато око споменика „Победник”, а урађене су и рестаурације „Победника” и Споменика захвалности Француској. Реконструисани су и Али-пашино турбе, као и Чесма Мехмед-паше Соколовића. У наредном периоду очекује нас реконструкција Капије Карла Шестог, која ће почети наредне године, као и реконструкција Зиндан капије, односно Јужног бедема, који представља остатке средњовековног града деспота Стефана Лазаревића – рекао је Весић.

Он је истакао да је у току пројекат за изградњу канализационе мреже на Београдској тврђави и нагласио да је поносан јер, како је рекао, за овај симбол Београда никада није урађено толико, као што је то урађено током последњих година.

– Ови радови нису заустављани ни успоравани епидемијом вируса корона и тако ће бити и у будућности, јер очување Београдске тврђаве је очување наше културе и историје. Град Београд чврсто „стоји иза” Београдске тврђаве и Завода за заштиту споменика културе. Сваки динар уложен у овакве пројекте представља улагање у очување нашег националног и културног идентитета. Реконструкција Сахат-капије је посебно значајна јер представља читаву историју Београдске тврђаве, од праисторијског до рановизантијског периода. Јужни бедем припада граду Стефана Лазаревића, а ту су и барокне капије које су радили Аустријанци, Сахат-капија коју су направили Турци, а имамо и немачки бункер из 20. века. Тешко је замислити да постоји место које на мањем простору може да понуди практично читаву историју Београдске тврђаве и због тога овај део заслужује толику пажњу – додао је Весић.

Заменик градоначелника је захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта.

– Захвалност дугујемо Заводу за заштиту споменика културе града Београда, Заводу за заштиту споменика културе Републике Србије, Археолошком институту САНУ, ЈП „Београдска тврђава”, Граду Београду, као и Општини Стари град. Споменици културе су од изузетног значаја и морамо да урадимо све како бисмо их сачували за следеће генерације – закључио је Весић.

Директорка ЈП „Београдска тврђава” Марија Рељић је истакла да је после четири године труда и рада овај објекат успешно отворен.

– Од свих радова који су били планирани на овом простору у 2020. години, Сахат и Барокна капија су изискивали најкомплексније радове. Желим да захвалим пројектантима, извођачима, запосленима у ЈП „Београдска тврђава” и наравно Граду Београду који је издвојио средства и препознао значај обнове овог објекта. Жао ми је јер нисмо у могућност да на свечанији начин отворимо овај објекат, али поштујемо мере Владе Србије и Кризног штаба и чекамо тренутак када ће за то доћи време – рекла је Рељићева и позвала посетиоце да крајем марта односно почетком априла, када се отвара сезона на Београдској тврђави, дођу да виде овај простор.