уторак, 29. децембар 2020.

Усвајање Плана детаљне регулације за Макишко поље почетак је изградње метроа у Београду

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је за данас усвајање Плана детаљне регулације за Макишко поље на седници Скупштине Града Београда. Према његовим речима, та одлука ће омогућити да Град Београд до краја следеће године изда грађевинску дозволу за изградњу депоа, а уједно и почетак изградње метроа у престоници.

– Ту вест чекамо 50 година, тачније 4. децембра 1971. године први пут је Београду обећан метро. За ових 50 година Београд се није помакао даље од идеје. Следеће године почиње изградња метроа, који ће бити завршен 2028. године – прецизирао је Весић.

Он је истакао да усвајање Плана детаљне регулације за Макишко поље значи да Београд добија метро.

– Одборници који данас буду гласали за овај план, гласају за историју. Гласају да се наш град реши саобраћајних проблема и да шински систем постане доминантан начин превоза у граду – истакао је Весић.

Он је подсетио да је изградња депоа на Макишком пољу у зони шире заштите водоизворишта и простор у коме је била дозвољена градња што је, како је нагласио, потврдила и студија Института „Јарослав Черни”.

Весић је подсетио да је 1956. године на истом месту изграђено 70 километара шина, 174 скретнице и депо за возове. Такође, како је рекао, и блокови 44, 45 и 70 на Новом Београду се налазе у зони шире заштите водоизворишта.

– Уз поштовање свих мера, таква градња није утицала на квалитет воде за пиће. Нова лажна прича, која је пласирана последњих дана око угроженог водоснабдевања, има за циљ да Београд не добије метро – истакао је Весић и позвао одборнике да на данашњој седници Скупштине града подрже усвајање Плана детаљне регулације за Макишко поље.