уторак, 29. децембар 2020.

Весић: Испоштоваћемо све услове, изградња метроа неће угрозити водоизвориште

Усвајање Плана детаљне регулације за Макишко поље значи почетак изградње метроа,  у наредних девет месеци извршићемо експропријацију земљишта како бисмо почели да градимо метро крајем идуће године како смо и обећали, рекао је заменик градоначелника Горан Весић обраћајући се одборницима на данашњој седници Скупштине града.

Када је реч о траси метроа, Весић је подсетио да су консултовани стручњаци са Саобраћајног факултета, као и једна од најбољих и најпознатијих компанија у Енглеској када је у питању планирање метроа, која је радила неколико метроа у свету. Он је истакао и да је урађен мастер план саобраћаја и подсетио да се ова траса метроа поклапа са трасом која је планирана 1974. године, када је градоначелник био Бранко Пешић.

Весић је напоменуо да је, када је реч о заштити водоизворишта, у тој зони увек била предвиђена градња.

– Генерални план из 1974. године то јасно каже. Тамо је 1955. године изграђена пруга, депо за возове, 70 километара шина, 47 колосека, а у истој тој зони налазе се блокови 44, 45 и 70 на Новом Београду – истакао је Весић.

Он је нагласио да грађани могу да учествују у изради урбанистичких планова, те да процес израде плана траје више од годину и по дана.

– Грађани не треба да буду забринути јер је Институт „Јарослав Черни” урадио студију, а ЈКП „Београдски водовод и канализација” је дало веома строге услове заштите и сви ту услови биће испоштовани, тако да нема ни говора о угрожавању водоизворишта.

Истакао је да ће приликом изградње метроа водоизворишта бити заштићена.

– Водимо рачуна о томе да сви грађани имају воду. Данас је Град Београд расписао тендер за изградњу водоводне мреже у Ритопеку. У фебруару почиње изградња, а до новембра ће Ритопек имати воду. Градимо 7,5 километара нижих делова и 8,5 километара виших делова, пројектујемо одвојке за Гроцку и Врчин. До 2022. године грађани Гроцке и Врчина ће имати градску воду. За села Дражањ, Умчари, Пударци и Камендол смо такође осмислили тендер за пројектовање, а пројектујемо изградњу водоводне мреже дужине око 18 километара – рекао је Весић.

Он је навео да ће у марту 2023. године воду добити Умчари, Пударци, Дражањ и Камендол.

– У међувремену ћемо завршити још 15 километара водовода и резервоар до Младеновца, а 2024. године најбољу градску воду имаће и Гроцка, Сопот и Младеновац – рекао је заменик градоначелника.

Он је поновио да ће метро бити завршен 2028. године, а гласајући за овај план гласа се за метро и за то да у децембру следеће године почне његова изградња.