среда, 30. децембар 2020.

Весић: Обновљено спомен-обележје кнезу Михаилу Обреновићу на Кошутњаку

Заменик градоначелника Београда Горан Весић посетио је данас место убиства кнеза Михаила Обрновића у Кошутњаку на коме је обновљен споменик српском кнезу. Вредност досадашњих радова је око два милиона динара, а уређивање целог простора ће коштати око четири милиона динара, навео је Весић.

Догађају су присуствовали секретар за саобраћај Душан Рафаиловић и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић.

Весић је рекао да је Завод за заштиту споменика културе обновио споменик, те да је сада потпуно обновљен камен, а зид који се био готово обрушио сада је враћен и стабилизован. Враћене су, додао је, и металне ограде и посебно је сачувана ограда која обележава место на коме је убијен кнез Михаило Обреновић. Тако ће Београд уложити око 50 хиљада евра за обнову споменика и показати како се односи према својој историји, навео је Весић.

– Када сам овде 10. јуна положио венац, на месту где је убијен српски кнез Михило Обреновић, затекао сам потпуно девастиран и разрушен споменик, а овом месту није било могуће прићи. Срамота је што смо се тако односили према месту на коме је убијен један од наших најзначајнијих владара 19. века – појаснио је Весић.

Према његовим речима, у следећој фази је урађен и проширен паркинг, а током пролећа ће ЈП „Србијашуме” урадити степенице и поставити клупе за седење. 

– Читав овај простор биће оплемењен тако да ће сада посетиоци моћи да долазе. Осим тога, поставили смо и таблу како би се људи који долазе упознали са животом једног од наших најзначајнијих владара. Ово је начин на који ми чувамо своје споменике и како се односимо према историји. Срамотно је што је споменик био разрушен, што је један део ограде, која обележава место убиства Михаила Обреновића, био украден. Три стране ограде су сачуване у „Србијашумама”, а једну смо морали да обновимо – закључио је Весић.

Завод за заштиту споменика културе Града Београда израдио је Пројекат санације и рестаурације спомен-обележја. На спомен-обележју урађена је рестаурација камених зидова и стубова која је подразумевала прање и чишћење камена, чишћење спојница и фуговање, рестаурацију каменог степеништа на улазу, као и дренажу тла унутар спомен-обележја.

Извршена је и стабилизација и враћање источног зида у првобитни вертикални положај заједно са стубовима. Након свих ових радова на камену урађена је и консолидација камена премазом који има и функцију заштите од графита и његовог даљег пропадања. Ланци од кованог гвожђа и метална ограда су такође обновљени, делови који су недостајали и дотрајали су замењени по узору на постојеће, односно према детаљима из архивске документације.

Спомен-обележје на месту убиства кнеза Михаила у Кошутњаку има културно-историјску вредност као меморијални простор намењен истакнутом личностима из националне историје. Налази се у оквиру просторно културно-историјске целине „Топчидер” која представља културно добро од изузетног значаја за Републику Србију.