понедељак, 11. јануар 2021.

Весић: Зимска служба обавила одличан посао

Ноћас је на територији града Београда, према званичном мерењу РХМЗ, пало између 12 и 15 центиметара снега. Температура је била до минус 2, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у програму ТВ Хепи.

– Све градске улице у првом приоритету су чисте и проходне у центру града, а биће нам потребно још неколико сати да од снега очистимо све улице у вишим деловима града, посебно на Авали. Јавни превоз од јутрос ради без било каквих проблема и застоја, уз два мања застоја која нису имала везе са чишћењем, и једним у Ритопеку који се редовно дешава када падне снег – објаснио је Весић.

Јутрос у 5.05 у Цвијићевој је био застој на линијама 28, 40, 77 и 79 због дрвета које је пало преко контактне мреже преко на саобраћајницу. Саобраћај је нормализован око 6 сати. У 5.35 сати дошло је до застоја на Аутокоманди на линијама 9 и 14 због квара једног трамваја. Саобраћај је нормализован у 6.02 сати. Од 5.15 сати на линији 304 за Ритопек је због клизавог коловоза скраћена траса до „Болеч кафане”. На овој траси када падне снег на истом месту увек долази до скраћења линије. Нормализација саобраћаја очекује се током јутра, прецизирао је Весић.

– Јуче сам наложио да током ноћи на улицама ради 74 камиона за чишћење снега, на којима је радило 163 људи. Током ноћи прикључило нам се десет камиона „Градске чистоће”, „Зеленила” и „Београдског водовода и канализације” као помоћ за чишћење. Радимо са 14 пунктова на којима имамо 20.000 тона соли. Ноћас смо посули 1.230 тона соли и 450 тона мешавине са каменим агрегатом како бисмо очистили улице и спречили стварање леда на коловозу – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је додао да Град Београд одржава 2.287 километара путне мреже, као и три стотине километара улица које припадају Републици. 

– Око 1.804 километра улица је у првом приоритету јер њима саобраћа јавни превоз, који чистимо за четири сата након престанка падавина. Какав велики посао „Београд-пут” ради за наш град говори податак да је Београд удаљен од Лондона 2.097, а од Москве 2.223 километара – казао је Весић. 

Он је објаснио да је Град Београд градским општинама поделио 320 тона соли, које су спаковане у 64 хиљаде џакова тежине по пет килограма. Ова со дели се бесплатно, а управници зграда могу да је преузму у градским општинама.