понедељак, 11. јануар 2021.

Градоначелник Радојичић за „Блиц”: Поносан на напредак пројеката који Београд спуштају на реке

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић оценио је у интервјуу за „Блиц” да је веома поносан на напредак свих пројеката који Београд спуштају на реке, као што су Променада, Савски трг, пасарела. 

– Раније запуштен део града данас личи на светске метрополе. Ове године смо разрадили планску документацију и за Линијски парк од Бетон хале до Панчевачког моста, чиме ћемо уредити обалу у дужини од још 4,8 километара. Обале Саве и Дунава већ пружају многобројне садржаје, од рекреације, шетње, стаза за трчање и бицикле до музеја и галерија, шопинга. С друге стране, ја сам лекар и увек када ми траже да се осврнем на мандат, прво помислим на два дома здравља, онај у Обреновцу и управо завршен у Борчи. Комунална инфраструктура, као и функционисање саобраћаја веома су важни за живот. Пројекат „Велико село”, којим ће се отпадне воде у Београду коначно прерађене изливати у реке, добро напредује. У току су радови на унутрашњем и спољашњем прстену како би се град растеретио теретног саобраћаја, смањиле гужве и побољшао квалитет ваздуха – рекао је Радојичић. 

Решавање питања животне средине је у самом врху агенде од почетка мандата, навео је он.

– Израдили смо стратешка документа. Све то захтева време, новац и посвећеност, али то је област у којој нико од нас наредних 30 година не сме да буде задовољан док се ствари потпуно не промене. Конкретно, то су унапређење превоза, рециклажа и обезбеђивање инфраструктуре, чишћење великих река, катамарани за чишћење Саве и Дунава и друго – истакао је Радојичић. 

Градоначелник се осврнуо и на борбу са вирусом корона. 

– Волео бих да о корона кризи могу да говорим у прошлом времену, али са њом се и даље боримо јер 2020. са собом није однела вирус. Док губимо животе, нема простора за задовољство. Управа и Београђани су били доста савесни. Градски кризни штаб се састао 103 пута, анализирали смо и планирали даље потезе. Давали смо сугестије републичком нивоу, јер смо свакодневно на терену, и осмишљавали начине да ефикасно спроведемо мере које је донео Републички кризни штаб. Са овим искуством, данас бисмо неке ствари урадили другачије, али сигуран сам да смо у датим околностима дали свој максимум – казао је Радојичић, указујући да је важно да грађани знају да су све одобрене вакцине безбедне и делотворне. 

Када је реч о плановима, Радојичић је навео да су циљеви постављени високо.

– За организацију саобраћаја и инфраструктуре обезбеђено је око 43 милијарде динара, односно 38,13 одсто буџета. Очекује нас наставак изградње саобраћајнице Патријарха Павла, везе Борска петља – „Ласта”, терминуса ГСП-а у Дунавској, комплекса аутобуске и железничке станице у Блоку 42, као и набавка сто зглобних аутобуса за ГСП. Планирани су и наставак изградње водовода Макиш–Младеновац и прикључка за Гроцку и Врчин, који износе више од милијарду динара, обнова и изградња канализације на подручју старог језгра Земуна, у вредности више од 460 милиона, као и канализације у више приградских општина. За културу је издвојено око четири милијарде. Део новца је предвиђен и за Музеј афричке уметности и изградњу градске галерије на Косанчићевом венцу – нагласио је он. 

Рок за Тиршову је 2024. година.

– Од почетка је циљ да јубиларних сто година Клинике у Тиршовој 2024. године дочекамо у новој згради. Радови напредују добро, терен је очишћен, а пројектни тим ради главни пројекат. Сада смо фокусирани на то да сваки квадрат буде добро искоришћен, да се породице лако крећу кроз зграду и у њој буду удобно смештене, али и да лекари имају добре услове, да лече децу и развијају српску дечју медицину. Циљ је да зграда буде економична и флексибилна и да се лако прилагођава свим потребама дечје медицине у наредних 50 година. Све тече по плану, очекујем да на пролеће почне изливање темеља – истакао је градоначелник Радојичић.