уторак, 12. јануар 2021.

Град Београд помаже најстаријим суграђанима да се што пре вакцинишу

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић одржали су данас састанак са представницима Министарства здравља, Градског завода за јавно здравље, као и представницима појединих градских општина, како би се најстаријим суграђанима помогло да се што пре вакцинишу.

Састанку су присуствовали начелница Градске управе Сандра Пантелић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, државни секретар Министарства здравља Александар Стефоски, као и представници општина.

Никола Никодијевић је истакао да ће Град Београд узети активно учешће у помоћи Републичком кризном штабу и Министарству здравља око имунизације свих заинтересованих особа старијих од 65 година на територији града Београда.

– Ради се о једној заиста великој логистичкој акцији јер у Београду живи више од 350.000 људи старијих од 65 година. Зато морамо обезбедити све техничке могућности да свима који желе да се пријаве за вакцинацију омогућимо то у реалном року. За вакцину не сме остати ускраћен ни један једини Београђанин који жели да је прими, из разлога јер није имао информацију где треба да се пријави или није био у могућности да то уради – истакао је Никодијевић.

Он је најавио да ће Град Београд путем својих општина, као и Секретаријата за социјалну заштиту, покренути кол-центре који ће комуницирати са свим грађанима старијим од 65 година.

– Припремићемо и посебне брошуре како бисмо грађанима објаснили на које начине и којим путем могу да се пријаве за имунизацију. Старијим особама које живе саме или се тешко крећу понудићемо превоз до пунктова који су намењени за вакцинацију. Осим тога, свим домовима здравља и здравственим радницима који буду радили на имунизацији омогућићемо техничку подршку како би се тај процес убрзао – истакао је Никодијевић.

Он је нагласио да је ова акција захтевна, али да верује да ће бити успешна јер постоји велики број волонтера, као и људи који су обучени да раде овај одговоран посао, те да ће се овај процес што пре окончати како бисмо се вратили нормалном животу.

Горан Весић је подсетио да Град Београд, као највећа локална самоуправа и место у коме живи највише грађана, има обавезу да омогући да се што више људи вакцинише, те да је Град понудио 17 локација за вакцинацију и спреман је да их опреми.

– Према плану који је урадила Република Србија, приоритет у вакцинацији имају наши најстарији суграђани. Разговарали смо данас о томе како ћемо да их вакцинишемо и на тај начин заштитимо. Као Град, понудили смо 17 локација за вакцинацију и спремни смо да те локације сами опремимо, финансирамо и обезбедимо. Довољно је да на те локације дођу лекари и сестре и врше вакцинацију, а о свему другом ће бринути Град Београд – појаснио је Весић и додао да је Србија трећа земља у Европи која је почела са вакцинацијом становништва против вируса COVID-19.

Према његовим речима, Град Београд ће понудити помоћ и комуницирати са грађанима старијим од 65 година и у вези са пријавом за вакцинацију, уколико не знају како то да ураде или немају начин.

– Организоваћемо и превоз за наше најстарије суграђане који не могу да се превезу од својих кућа до места за имунизацију, како бисмо омогућили да се што више њих вакцинише. Од понедељка ћемо кренути са акцијом обавештавања суграђана, затим ћемо комуницирати са њима и можете очекивати да ће Град Београд, као и увек, дати свој максимум да се што више људи који живе у овом граду вакцинише како би били заштићени од овог вируса – нагласио је Весић.

Наш циљ и план је, навео је Весић, да се што пре изврши вакцинација у Београду, да се што пре вратимо нормалном животу и живимо без рестрикција, а то је најважнији и највећи интерес Београда.

– Из тог разлога смо као локална самоуправа спремни да уложимо финансијска средства, људске ресурсе и све што је неопходно како бисмо помогли људима да приме вакцину. Наравно, на сваком грађанину је избор да ли ће вакцину примити или не, као и коју вакцину жели да прими, а на нама је да им помогнемо да буду обавештени о томе и да се што пре вакцинишу јер на тај начин чувамо јавно здравље. Као што се боримо за економију, радна места и као што смо се изборили да се у Београду ради у време када се не ради у Берлину, Паризу, Минхену и Бечу, тако се боримо за сваку вакцину за наше грађане како би се што више нас вакцинисало и како би што пре изашли из ове ситуације у којој живимо већ девет месеци – закључио је Весић.