среда, 13. јануар 2021.

Радојичић: После 40 година чекања, нова здравствена станица у Угриновцима

Градоначелник Београда Зоран Радојичић обишао је данас завршне радове на изградњи амбуланте у насељу Угриновци. Он је том приликом рекао да је један од приоритета Града Београда равномеран развој свих општина и подсетио да су становници Угриноваца чекали 40 година на нови објекат здравствене станице.

Радојичић је рекао да је епидемија вируса корона донекле успорила одређене радове у Београду, али се сви важни пројекти, попут овог у Угриновцима, ипак завршавају.

– Површина новоизграђеног објекта здравствене станице заузима површину нешто мању од 1.600 квадратних метара, а вредност радова је 230 милиона динара. Радови ће ускоро бити завршени, након чега нас очекује посао на опремању и добијању употребне дозволе. После тога објекат се предаје у надлежност Министарства здравља и у најбржем могућем року здравствена станица ће бити на располагању грађанима. Важно је нагласити да ће становници овог дела општине Земун у новом објекту имати на располагању педијатријску, гинеколошку и стоматолошку службу, као и лабораторију, што ће несумњиво повећати квалитет лекарских услуга које су им на располагању. У разговору са грађанима уверио сам се да ће им изградња нове здравствене станице значити заиста много – рекао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је њему, као челнику локалне самоуправе, изузетно важно да Београд има добро опремљене медицинске установе и квалитетан кадар.

– Министарство здравља и министар Лончар воде рачуна о кадровима и где год је било потребно, дали су све од себе да се запосли довољан број људи. Разговарао сам са председником општине Земун Гаврилом Ковачевићем и директорком Дома здравља и сложили смо се са идејом да овде буде запослено двоструко више људи него што је до сада био случај. Верујем да ће ти услови бити испуњени и да ће све потребне процедуре у Влади Србије и Министарству здравља проћи у складу са очекивањима, што ће резултирати већим бројем лекара и особља у здравственој станици у Угриновцима – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, током епидемије уверили смо се да лекари који раде у Београду могу да одговоре на све изазове.

– Наставићемо да водимо рачуна о потребној „медицинској” инфраструктури, а са председником општине разговарао сам и о могућности да насеље Алтина добије нову здравствену станицу, као и да земунски Дом здравља буде реновиран. Такође, требало би да здравствена станица у Батајници добије додатни спрат, а Град Београд ће у наредном периоду покренути пројекат реконструкције зграда Хитне помоћи и Студентске поликлинке. Пуно тога планирамо да радимо, али мени као градоначелнику је најважније да свим грађанима Београда обезбедимо квалитетну услугу примарне здравствене заштите у близини места где живе. То је наша жеља и циљ који смо поставили – поручио је Радојичић.

Обиласку је присуствовао и председник општине Земун Гаврило Ковачевић.