четвртак, 14. јануар 2021.

Градоначелник Радојичић: Током ноћи суграђани поштовали правила и прописане мере

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на РТС-у да је у току јучерашњег дана на терену било десет патрола инспекцијских служби, а толико и током ноћи. Општи је утисак, додао је, да су суграђани поштовали правила и прописане мере.

– Обављено је, навео је, 357 контрола, од чега су градска инспекција и Комунална милиција обавиле 167, републичка инспекција 187, контролисано је још десет хотела, испражњено је седам објеката, а написане су 33 прекршајне пријаве – прецизирао је градоначелник.

Према његовим речима, средином октобра било је око 10.000 прегледа недељно у ковид амбулантама у Београду, крајем новембра и почетком децембра 50.000, док је сада тај број око 25.000.

– Овај податак нам говори да још увек нисмо близу 10.000, али ипак је од највишег броја дошло до смањења. То значи да има разлога за оптимизам, али не и за опуштање – навео је Радојичић.

Говорећи о вакцинацији истакао је да је она важна и да је веома велика ствар то што постоји могућност избора између три концепта, традиционалног, векторског и модерног.

– Срећан сам да имамо ту могућност и да је држава овако одреаговала. Ја радим у Градској управи и делим судбину људи из Града, комуналних служби и Градске управе, тако да ћу са њима и добити вакцину – казао је Радојичић.

Како је навео, у овом тренутку спреман је један пункт са 30 места за вакцинацију и десет лекара на Београдском сајму у Хали 11 на 1.500 квадратних метара. Постоји могућност да се за један сат вакцинише 700 људи, навео је Радојичић и похвалио секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарка Главаша који учествује у припреми тог дела организације.

– У Београду ће бити још 17 пунктова и спремни смо да сваки обезбедимо за неколико дана. Дефинисане су позиције пунктова и у зависности од потребе и развоја ситуације тако ћемо и радити. На Новом Београду ће бити два пункта, по један у Шумицама, Хали спортова и други. Задатак локалних самоуправа и јесте да обезбеди услове и преда их Министарству здравља, а оно очигледно има добар план и на томе ради свакодневно – рекао је градоначелник.

Досадашњи одзив грађана за вакцинацију показује да су свесни ситуације и да се понашају разумно, навео је Радојичић и додао да је досадашње поштовање мера у време празника и довело до пада бројева. 

– Вакцинација и свест о њеном значају су једини начин да се изборимо са овом болешћу – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, изузетно је важно да Министарство здравља координише примарни, секундарни и терцијарни ниво здравства, а локалне самоуправе треба да дају свој допринос. 

– Београд је у ранијим годинама кренуо пројекте, те је у протеклом периоду опредељено 570 милиона динара за три дома здравља, крило Дома здравља у Обреновцу, у Борчи и Угриновцима. Важно је да суграђани имају могућност да своје здравствене потребе задовоље на раздаљини од 15 минута од свог дома. То је циљ свих нас – адекватна здравствена услуга је изузетно важна за квалитет живота. Као локална самоуправа наставићемо да дајемо допринос у том сегменту – закључио је градоначелник Радојичић.