четвртак, 14. јануар 2021.

Никодијевић: Зимска служба одлично припремљена за талас захлађења

Сва комунална предузећа ангажована су током ноћи како не би дошло до стварања поледице и како би јавни градски превоз функционисао без проблема. Екипе су на терену и  потпуно спремне за најављени талас захлађења, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић гостујући на ТВ Студио Б. 

Он је прецизирао да су екипе Јавног комуналног предузећа „Београд-пут” и даље у трећем степену приправности и да ће тако и наставити. 

– На терену је ноћас био 61 камион, 17 мултикар возила, 15 утоварних машина, посута је 221 тона соли, као и 123 тоне мешавине да би јутрос градски превоз могао да функционише како треба и да не би дошло до стварања поледице. Ми ћемо и наредних дана наставити да радимо у трећем степену приправности, да третирамо прво улице првог и другог приоритета – истакао је председник градског парламента.

Никодијевић је подсетио да су „Београдске електране” још од 8. јануара у режиму двадесетчетворочасовног рада, те да ће тако и наставити јер су најављене ниске температуре наредних дана. 

– Ми смо пре неколико година променили одлуку и омогућили „Београдским електранама” да греју 24 часа и када су температуре испод нуле у вечерњим часовима и током ноћи. Зато ће радијатори у београдским становима бити и даље топли 24 сата – рекао је Никодијевић.

Када је реч о поштовању епидемиолошких мера, Никодијевић је навео да је синоћна контрола Комуналне милиције, Секретаријата за инспекцијске послове и туристичке инспекције као и инспекције МУП-а показала да је број кршења мера био повећан у односу на претходне дане. 

– Имали смо седам затварања локала, 12 прекршајних налога и 14 новчаних казни због непоштовања ношења заштитне опреме на послу. То је у односу на претходне дане озбиљан скок – истакао је Никодијевић и апеловао на све да се поштују епидемиолошке мере.

Говорећи о имунизацији грађана, пре свега оних који имају више од 65 година, Никодијевић је нагласио да Град Београд припрема једну логистички веома захтевну акцију. 

– Град Београд има више од 350.000 суграђана старијих од 65 година и како према плану имунизације који је усвојио Кризни штаб и Влада Републике Србије приоритет имају старији, морамо осмислити начин како да дођемо до сваког суграђанина који жели да прими вакцину. Он не сме бити ускраћен само зато што није добио информацију или није у стању да се пријави – истакао је Никодијевић.

Он је најавио да ће бити организовано најмање 17 пунктова на београдским општинама који ће бити лако доступни грађанима. 

– Ми ћемо дати сву логистичку подршку здравственим радницима, а општине имају велики број обучених људи како би се тај посао успешно извео. Штампаћемо брошуре са информацијама о вакцинацији и преко кол центара ће старији суграђани бити обавештени. Такође, биће им омогућена помоћ, али и превоз уколико нису у стању сами да дођу. Имамо и велики број волонтера који ће им помоћи – истакао је Никодијевић.

Он је најавио да ће од понедељка кренути акција информисања људи, неколико дана после уследиће контактирање са грађанима путем кол центара и прављење спискова, како би се омогућило да сваки грађанин оствари своје право да буде вакцинисан уколико то жели.