четвртак, 14. јануар 2021.

Велико ратно острво је резерват природе, неће бити изградње ни урбанизације

Главни градски урбаниста Марко Стојчић изјавио је за ТВ Прва да ће Велико ратно острво остати резерват природе, као и до сада, и да неће бити никакве урбанизације или изградње на том простору. 

Он је истакао да се читав пројекат који је покренуло Јавно комунално предузеће „Београдски водовод и канализација” односи само на алтернативне локације са којих би град могао да се снабдева пијаћом водом.

– Велико ратно острво остаје резерват природе, као и до сада, а једино чиме ћемо се позабавити а да је ван оквира ове приче, јесу одређене грађевине које су тамо настале у последњих неколико деценија. Поједини медији су током претходних дана у јавност изнели нетачне информације које се тичу урбанизације и изградње на Великом ратном острву, до којих сигурно неће доћи. Став Града Београда по том питању је врло јасан, са чиме се слажу и одређене републичке институције које имају надлежности на том простору. Урбанизације неће бити, као што не постоје ни било какве околности под којима би се тамо нешто градило – нагласио је Стојчић. 

Према његовим речима, идеја Града Београда, односно „Београдског водовода и канализације” јесте проширење уже зоне водоизворишта, односно проширење позиција са којих би се град снабдевао пијаћом водом. 

– Тако смо и дошли до идеје да Велико ратно острво може да буде једна од тих територија, али најважнија порука је да неће бити никакве урбанизације ни изградње. Покренули смо студију којом ће се показати могућност постојања еколошких рени бунара који би евентуално били постављени уз обалу Великог ратног острва. На тај начин бисмо употпунили водоснабдевање Београда. Нема никаквог бетонирања или другог вида изградње, а еколошки рени бунари постоје у другим европским и светским градовима који су веома активни по питању заштите животне средине. Сада чекамо елаборат који ће показати да ли је тако нешто уопште могуће на Великом ратном острву, док ћемо у другој фази моћи да видимо како ће изгледати рени бунари и на којим ће се позицијама налазити – додао је Стојчић. 

Он се осврнуо и на Макишко поље те додао да неће бити никаквог угрожавања водоизворишта.

– Оно што је била тема плана, који је усвојен на Скупштини града, није ужа зона водозаштите, односно није зона коју користи ЈКП „Београдски водовод и канализација”. Ради се о потпуно другој страни на којој се више од пола века налази ранжирна станица и други објекти изграђени на том простору – рекао је Стојчић.

Главни градски урбаниста је истакао да ће поменути елаборат показати смернице у даљем поступку.

– Та студија ће показати шта би требало да се ради у проширењу уже зоне водоизворишта, односно зоне где бисмо имали рени бунаре. Када се та студија заврши и видимо резултате, тада ће бити донете одлуке које се тичу даљих корака – закључио је Стојчић.