четвртак, 14. јануар 2021.

Весић: Од сутра почиње јавна расправа о Плану за квалитет ваздуха у Београду

Град Београд се одговорно односи према проблему загађења ваздуха. Прошле године смо усвојили 43 мере против загађења ваздуха, а од сутра ће се на сајту Града Београда наћи наш План за квалитет ваздуха који се доноси за наредних десет година, са пресеком у наредних пет година, који подразумева краткорочне и дугорочне мере, најавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући у „Београдској хроници”.

– Тај план биће петнаест дана на јавној расправи. Позивам све грађане и медије да дају своје примедбе и кад их добијемо, план ћемо проследити Министарству за животну средину, након чега ће га усвојити Скупштина града. Од краткорочних мера издвојићу повећање учесталости прања улица које ће веома утицати на смањење загађења. Последње две године купили смо 25 нових цистерни а данас их је укупно 50. Ове године купујемо још четири цистерне на гас и 40 електрочистилица. Купићемо и стотину нових аутобуса на гас за ГСП, у складу са одлуком да убудуће ниједно возило у комуналном систему града не буде дизел-возило. Интензивираћемо и обавештавање грађана о загађењу, наиме дуго нису куповане мерне станице и ове године ћемо купити 25 нових мерних станица које ће имати софтвер за предвиђање загађење, тако да ћемо моћи да дајемо прогнозе грађанима. Поред тога, у оквиру пројекта „паметан град” имаћемо 250 локација са мерним местима на којима ће грађани преко апликације моћи да се обавесте о томе какво је стање загађења – рекао је Весић.

Говорећи о дугорочним мерама, Весић је најавио куповину 500 ЦНГ аутобуса у наредних пет година, као и 50 нових километара трамвајске мреже.

– Увешћемо и речни превоз, који нас чека већ ове године, изградићемо два тунела, посебно је важан онај од Карађорђеве до Панчевачког моста којим се смањује загађење за осам одсто у центру града а за 14 одсто се смањује саобраћај. Ту је и нових 110 километара бициклистичких стаза, увођење система јавних бицикала које ћемо такође реализовати у другој половини ове године, гашење котларница, индивидуалних ложишта, субвенционисање њиховог гашења, као и нове пешачко-бициклистичке стазе – казао је Весић.

Заменик градоначелника нагласио је да је затворена депонија Винча која је у последњих 50 година емитовала четири милијарде кубика метан гаса у атмосферу.

– Сада више нећемо имати тај проблем јер ћемо користити тај метан за загревање – закључио је Весић.