петак, 15. јануар 2021.

Дневне центре за месец дана користило више од 300 лица без дома

Град Београд је на време обезбедио додатне капацитете за прихват бескућника како би сви којима је потребна помоћ били збринути, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

– Осим Прихватилишта за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици, обезбедили смо и два додатна објекта са капацитетом од 40 кревета. Покренули смо отворени концепт система социјалне заштите, јер не жели свако лице које нема кров над главом да иде у смештај. Са надлежним службама дошли смо до решења да и тим лицима омогућимо одређену врсту смештаја. Тако смо пре три године отворили Дневни центар у Сазоновој улици а ове године додатно и у Солунској. Бескућници, уз поштовање свих епидемиолошких мера, могу ту да дођу, да се угреју, проведу неколико сати у том простору, добију оброк, пакет одеће и хигијенска средства, а у Солунској улици могу и да се окупају. Уколико неко лице жели на даљи смештај, то се чини путем центара за социјални рад. Када неко од суграђана види такво лице којем је потребна неодложна помоћ, треба о томе да обавести Центар за социјални рад, Комуналну милицију и друге органе, јер сви заједно координирамо своје активности и одмах излазимо на терен – казала је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да је у непуних месец дана рада у Сазоновој и Солунској услугу користило 313 лица, као и да је у сарадњи са Црвеним крстом одштампан лифлет који упућује кориснике како да што боље искористе своја права.

– Одштампали смо више од 500 примерака и они су дељени баш на локацијама на којима се лица без дома највише окупљају. У Прихватилишту за одрасла и стара лица тренутно имамо 75 корисника, они тамо имају три оброка, пакет одеће, здравствену негу и бригу стручних радника. Омогућили смо и лицима без личних докумената да буду пријављени на адресу центара за социјални рад, чиме их уводимо у пун систем социјалне заштите. За оне који то не желе омогућили смо да могу да добијају оброк у народним кухињама, што је важно, нарочито у доба епидемије и хладног таласа – казала је секретарка за социјалну заштиту.

Она је истакла да важну улогу у систему социјалне заштите има и 550 геронтодомаћица које брину о више од 2.300 најстаријих суграђана, нагласивши да су оне стално са својим корисницима и да никоме услуга није прекинута.

Говорећи о имунизацији, Наташа Станисављевић је подсетила да Министарство здравља води целу акцију а да ће Град Београд путем кол центара у свакој општини омогућити оним корисницима који немају превоз да се превезу до места за имунизацију.

– Град Београд као одговорна самоуправа даје своју потпуну подршку – министарству је понуђено и 17 додатних пунктова за имунизацију. Важно нам је да најстаријим суграђанима обезбедимо све потребне услове, а подсетићу да имамо потребно искуство јер смо током ванредног стања за неколико недеља поделили више од 175.000 пакета најстаријим и другима који су били социјално угрожени – казала је Станисављевићева.

Градска секретарка је нагласила да у прихватилиштима није било ниједног случаја обољевања од ковид-19 инфекције, као и да су геронтодомаћице добиле сва хигијенска средства и радну одећу која је потребна за адекватну бригу о корисницима.

– Ове године ће почети изградња новог објекта у Прихватилишту за одрасла и стара лица како бисмо проширили капацитете. Уговор за пројектовање је потписан и задовољни смо што смо успели да решимо овај проблем. Настављамо и са обновом установа социјалне заштите, почећемо градњу новог објекта за децу са сметњама у развоју, новог центра за социјални рад и наставити реконструкцију постојећих. Буџет Секретаријата за социјалну заштиту је већи у односу на прошлу годину, почели смо са новом помоћи и за породиље, и важно нам је да чак и у овим временима, која су изазов за цео свет, унапређујемо систем социјалне заштите. Ове године покренули смо и помоћ од 50 милиона динара за лица која користе новчану социјалну помоћ и која нису радно способна, а додатна помоћ од 10.000 динара уведена је и лицима старијим од 65 година која немају никаква друга примања сем социјалне помоћи. Ту је и додатна помоћ незапосленим породиљама и другим категоријама, што говори да не само да помоћ никоме није смањена већ је и повећана, што наш систем социјалне заштите чини стабилним и поузданим – рекла је Наташа Станисављевић.