петак, 15. јануар 2021.

Весић: Град Београд обезбедио 200.000 евра за помоћ Глини и Петрињи

На инцијативу заменика градоначелника Београда Горана Весића данас је у Привредној комори Србије одржан састанак са представницима највећих индустријских и грађевинских фирми о начинима помоћи грађанима Хрватске у подручјима погођеним земљотресима. Састанку су, осим Горана Весића, присуствовали председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Весић је овом приликом подсетио да је делове Хрватске, пре свега Глину и Петрињу, које су углавном насељене српским становништвом, задесио разоран земљотрес, те да се потреси и даље дешавају a тло не смирује. Град Београд је након разговора са митрополитом последњег дана протекле године обезбедио 100.000 евра, који су уплаћени на рачун Mитрополије, навео је Весић и додао да је неколико београдских компанија на иницијативу Града обезбедило још 100.000 евра.

– За целокупну суму купљене су мобилне куће које се допремају сукцесивно у Глину и Петрињу. То је прва помоћ људима који тамо живе, који су остали без крова над главом и који су до тада били у аутомобилима, јер нису имали где да се сакрију по хладном времену – истакао је Весић.

Према његовим речима, на данашњи састанак у Привредној комори су позване београдске компаније које желе да помогну Mитрополији загребачко-љубљанској, како би они помогли људима на терену.

– Наша митрополија не дели људе по националној основи, помаже свима, али наша обавеза је да помогнемо како би помоћ дошла до људи којима је заиста и потребна. Није лако време за привреду и компаније и није лако било коме да издвоји новац за помоћ. Због короне трпи индустријска производња и једноставно све компаније раде другачије него прошле године у ово време. Одзив компанија говори о томе колико су људи свесни и желе да помогну, и овом приликом захваљујем свима – нагласио је Весић.

Сваки динар који буде уплаћен је велики и за сваки смо захвални, навео је Весић, те позвао и медије да дају допринос како би што већи број грађана био обавештен на који рачун може да се уплати новац.

– Сваки динар је значајан и свако треба да помогне колико може како бисмо овим људима обезбедили принудни смештај, а потом и помогли у обнови кућа. То су повратничке куће, у веома лошем стању, а људи неће имати где да живе и неће моћи да остану тамо ако им не помогнемо – рекао је Весић и додао да смо постали народ који води рачуна о сваком свом сународнику без обзира на то где живи, а наша држава и привреда постају довољно моћне да могу да помажу и ван граница Србије.

Он је у име Града Београда захвалио митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију, као и Привредној комори Србије на данашњем састанку у тој установи.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је истакао су се ујединили приватни сектор, добро организована администрација Града Београда и Српска православна црква, која на терену заиста зна где и коме је помоћ најпотребнија.

– Привредна комора Србије се труди да одмах реагује, како у овом случају тако и у случају временских непогода које смо имали на југу Србије. Сада смо окупили компаније да наставимо са акцијом и да видимо шта још ту можемо да урадимо заједно, да помогнемо људима који тешко да могу да преживе у оваквим условима – рекао је Чадеж.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије захвалио је Граду Бограду и Привредној комори Србије на указаној помоћи и подршци.

– Земљотрес после себе оставља једну библијску слику. Скоро свака кућа је оштећена а многе су и порушене, посебно у селима поред Глине и Петриње, попут места Мајске Пољане, где су многи домови угрожени, али осим њих, угрожени су и храмови. Заједно са владиком Герасимом и другим епископима из Хрватске сматрамо да је у овом тренутку најпотребнија помоћ оним људима који су остали без кућа. Људи су и психолошки потрешени јер постоји велики страх од земљотреса који не престаје. Скоро сваки дан по два или три пута се осети неки потрес. У сарадњи са Српским народним већем и другим институцијама у Хрватској организовали смо се и покушавамо да стигнемо до сваке породице. Сада је реч о првој помоћи а тек предстоји, када се тло смири, да се покуша са изградњом и обновом кућа – рекао је митрополит Порфирије.

Састанку су у име Привредне коморе Србије присуствовали и директор Сектора стратешке анализе, услуге и интернационализацију Михаило Весовић, као и директор Сектора удружења привреде Игор Поповић.