петак, 15. јануар 2021.

Одржан састанак поводом масовне вакцинације најстаријих Београђана

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић одржали су данас састанак са председницима градских општина и директорима домова здравља, са Вукашином Гроздићем из Кабинета премијерке Ане Брнабић и представницима Министарства здравља поводом организације масовне имунизације на територији града Београда. 

Весић је подсетио да је данас почела вакцинација на територији Београда и да је првих 1.000 људи старијих од 75 година почело да прима вакцине. 

– У наредном периоду, како буде било више вакцина, а очекујемо да ће имунизација бити масовнија од понедељка, потребно ће бити да се у једном дану вакцинише много више људи. Управо зато је Град Београд ставио на располагање Министарству здравља и Влади Србије апсолутно све своје капацитете, како би се што више Београђанки и Београђана вакцинисало. Понудили смо 17 пунктова које смо спремни да отворимо у сваком тренутку – истакао је Весић.

Он је најавио да ће од понедељка сви кол центри на територијама свих 17 градских општина комуницирати са суграђанима старијим од 65 година, којих је 350.000 на територији града Београда, и понудиће им помоћ. 

– Они ће им понудити помоћ приликом пријављивања за вакцинацију и разговарати са њима уколико им је потребна помоћ око превоза. Кол центри су ту да помогну нашим суграђанима, они не дају медицинске информације, али су ту да сваком ко изрази жељу да се вакцинише, то и омогући. Нећемо дозволити да се не вакцинишу људи који живе у неком селу далеко од места где се врши вакцинација само зато што нису знали како да се пријаве или нису имали превоз. Ми ћемо им то омогућити – истакао је заменик градоначелника.

Он је прецизирао да ће се овај посао обавити у тесној вези са директорима домова здравља, јер, како је нагласио, нема важнијег задатка у следећих месец дана у Београду од тога да се вакцинише што више грађана. 

– Било је лоших искустава у неким земљама ЕУ, где је на располагању било више стотина хиљада вакцина, а вакцинисало се мање од хиљаду људи. Ми то не смемо да дозволимо. Ако су председник Александар Вучић и Влада Републике Србије обезбедили вакцине, онда оне заиста треба да буду употребљене и да се на тај начин заштите наши најстарији суграђани. Они могу да очекују од понедељка позив из наших кол центара, а с обзиром на то да ће бројеви телефона бити објављени, могу и сами да их позову и да разговарају са нашим волонтерима. Град Београд се стара о свим својим грађанима. Нема важнијег задатка него да се сви вакцинишемо и изађемо из ове тешке ситуације, у којој се налазимо већ девет месеци – рекао је Весић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да је Београд прва локална самоуправа која је Влади Србије понудила подршку када је у питању имунизација грађана.

– Важно је да сви знају да целокупан процес имунизације води Министарство здравља, а Град Београд ће омогућити да се преко наших кол центара могу јавити грађани уколико им је потребан превоз или нека друга врста подршке. Више од 350.000 суграђана старијих од 65 година живи у Београду и имајући у виду да је хладно време, желимо да онима којима је то потребно омогућимо превоз. Приоритет ће имати непокретна лица, полупокретна, лица којима је потребна ова врста подршке. Све наше активности усклађиваћемо са Министарством здравља – истакла је Наташа Станисављевић

Састанку су присуствовали члан Градског већа Слободан Шолевић и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.