петак, 15. јануар 2021.

Стручњаци испитују Стари железнички и Панчевачки мост за трамвајски саобраћај

Нове трамвајске линије преко Саве и Дунава зависиће од резултата студија које припремају стручњаци Грађевинског факултета, а у том контексту испитују се Стари железнички и Панчевачки мост. Идеја је да се на ова два моста, уколико могу да издрже оптерећење, постојеће конструкције прошире управо за трамвајски саобраћај. Како је у изјави за „Београдску хронику” рекао главни урбаниста Марко Стојчић, елаборати треба да дају одговоре на најважнија питања у вези са овом идејом.

– Одговори који се тичу Старог железничког моста односе се на питања да ли је конструкција још увек стабилна, односно да ли је могуће оптеретити је. Такође, обавиће се и анализа да ли је могуће проширити овај мост, јер је направљен за једноколосечну пругу, што значи да не бисмо могли да имамо трамвај у оба смера – рекао је Стојчић.

Студија за Панчевачки мост треба да буде урађена ове године.

– Постоји такође идеја да се и овај мост прошири за трамвајски систем, односно за још по једну траку. Поред будућег моста на Ади Хуји, за који је пројектовање у поодмаклој фази, очекује нас и реконструкција Панчевачког моста, а елаборат који очекујемо показаће да ли је проширење за трамвајски саобраћај изводљиво – истакао је Стојчић. 

Дакле, о новим трамвајским линијама преко река најпре свој суд треба да дају стручњаци.