субота, 16. јануар 2021.

Весић отворио Дневни центар за прихват бескућника у Јабучкој улици

Заменик градоначелника Горан Весић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић отворили су Дневни центар за прихват бескућника у Јабучкој улици у општини Палилула.

– Град Београд наставља да отвара дневне прихватне центре за особе без крова над главом, посебно у овим леденим данима. Такође, једини смо у Европи који ширимо капацитете за бескућнике – истакао је Весић за Беоинфо.

Он је указао да је у питању трећи дневни прихватни центар у Београду који је отворен у последње време.

– Отворили смо прихватне центере у Сазоновој улици на Врачару, потом у Солунској на Старом граду и сада у Јабучкој улици на Палилули. Ово је нови вид услуге, јер на овај начин омогућавамо људима који су без крова над главом да на дневном нивоу обаве своје потребе – навео је Весић.

Он је прецизирао да корисници на оваквим местима могу да се окупају, да добију топлу одећу, храну, чај и медицинску негу ако је неопходна.

– Ми смо одговорна градска власт која се труди да се на подједнак начин опходи према свим својим грађанима, без обзира на њихов статус. Ова подршка је свакако више него неопходна, због чега ћемо и у нареденом периоду наставити да отварамо овакве центре по престоници – најавио је Весић и захвалио Црвеном крсту Београда на успешној сарадњи и реализацији тог посла.

Он је најавио комплетну реконструкцију Прихватилишта за стара лица у Кумодрашкој и подсетио да је капацитет повећан за 40 кревета у измештеним прихватилиштима на Врачару и Аутокоманди.

– Град Београд се одговорно односи према својим грађанкама и грађанима. Заиста, то су тешке животне судбине за које, често, ти људи нису одговорни. Град покушава да нађе начина да тим особама омогући основне људске потребе – закључио је Весић.

Ресорна секретарка је захвалила заменику градоначелника, Општини Палилула и Црвеном крсту на подршци у отварању дневних центара за прихват бескућника.

– Секретаријат за социјалну заштиту је због ниских температура увео од понедељка стање приправности за све установе социјалне заштите на територији Београда. У непрекидној смо комуникацији са тим установама и тако ће бити док траје хладни талас. На дневном нивоу, по сатима добијамо пресек колико имамо пријема, слободних места, с нагласком на ова три дневна центра – указала је Наташа Станисављевић.

Она је истакала да је од отварања дневних центара њихове услуге користило 313 суграђана.

– Отварањем дневног центра у Јабучкој проширујемо капацитете, како би сви којима је оваква помоћ неопходна могли да је користе. Овај простор је комплетно опремљен за дневну помоћ у одржавању личне хигијне, у обезбеђивању топле гардеробе, хране и пића, због чега је Град Београд јединствен у овом делу Европе – истакла је секретарка.

Радно време Дневног центра за прихват бескућника у Јабучкој улици радним данима је од 10 до 13 сати, истакла је стручна сарадница Црвеног крста „Палилула” Анита Марковић. Она је додала да Црвени крст четврту годину обезбеђује и информатор као вид помоћи особама у стању бескућништва.

– Волонтери Црвеног крста, поред наведених услуга, омогућавају корисницима дневних центара епидемиолошку заштиту и психо-социјалну подршку, што је јако важно тим људима – истакла је Анита Марковић за Беоинфо.