понедељак, 18. јануар 2021.

Весић о имунизацији: Кол центри за најстарије суграђане почињу данас са радом

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић посетили су Општину Врачар где је данас почео са радом кол центар за позивање и помоћ најстаријим суграђанима за имунизацију.

Весић је рекао да масовна имунизација почиње данас, с тим што је још прошле седмице почела вакцинација, те да је Србија трећа земља у Европи која је почела са овим процесом.

– Како бисмо што пре и учинковитије заштитили наше најстарије суграђане, кол центри ће позивати сваког од наших сениора и питати да ли им је потребна помоћ при регистрацији за вакцинацију, као и да ли им је потребан превоз уколико су се регистровали. Неће сви знати да се региструју и на нама је да им помогнемо уколико желе да се вакцинишу. Ми им нећемо давати медицинска објашњења нити ћемо их убеђивати да се вакцинишу, на њима је одлука, али уколико желе, помоћи ћемо им. Уколико су се регистровали сами или уз нашу помоћ, потрудићемо се да им посебно помогнемо ако су непокретни или теже покретни да се превезу до места где ће се вршити вакцинација – појаснио је Весић. 

Како је навео, на тај начин желимо да, као локална самоуправа, дамо допринос да се најстарији Београђани вакцинишу. 

– Сада су на реду старији од 75 година, па ће доћи на ред старији од 65 година и хронични болесници, затим ћемо према правилнику Министарства здравља вакцинисати све остале групе становништва – нагласио је Весић и додао да је Србија захваљујући председнику Александру Вучићу обезбедила више од 1.300.000 доза вакцина, као и да је једина земља у овом делу Европе која је почела масовну имунизацију. 

Данас ће у Београду хиљаде волонтера радити у 17 наших центара, истакао је Весић и захвалио тим људима који ће „дати своје време како би помогли да се наши најстарији суграђани вакцинишу и како би помогли да они буду заштићени”.

– Врачар је специфична средина и кренули смо одавде зато што је ово најбоље уређени кол центар. Ово је мала општина, проблем су веће општине јер из неког села треба да се путује више десетина километара до дома здравља. На нама је да им помогнемо како ти људи случајно не би остали невакцинисани зато што нису имали превоз, нису знали како да се пријаве или им нико није помогао да то ураде – рекао је Весић и додао да у Београду има 350.000 старијих од 65 година.

Он је позвао суграђане да се вакцинишу, јер је вакцинација једини начин да завршимо битку са короном. Београд је, као и увек, најбоље организован да помогне да се наши људи вакцинишу, закључио је Весић. 

Наташа Станисављевић је поновила да кол центри у свим градским општинама данас почињу са радом, те да је њихово радно време од 8 до 16 часова, а да ће по потреби бити и продужено. 

– Ово је подршка Министарству здравља, односно Влади Републике Србије када је у питању пријављивање заинтересованих за имунизацију грађана. Ту смо да помогнемо нашим најстаријим суграђанима за све оно што их занима у вези са начином пријављивања за имунизацију. Уколико им је потребан превоз, Град Београд ће то омогућити свим најстаријим суграђанима, поготово онима који су теже покретни или непокретни. Нећемо дозволити да у ово хладно време неко не прими вакцину јер нема информацију или није у стању да сам дође. Поред тога, Град Београд је понудио Министарству здравља и 17 пунктова за имунизацију, понуђена је и хала Сајма тако да све што буде требало, Град Београд је ту да помогне да се реализује овај важан пројекат – рекла је Наташа Станисављевић.