среда, 20. јануар 2021.

Радојичић: Масовна вакцинација је почетак краја пандемије

Масовна вакцинација која је јуче почела на Београдском сајму је почетак краја пандемије, зато је важно да се што више људи вакцинише, а Град Београд је са својим ресурсима на услузи Министарству здравља, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва.

Он је подсетио да је на Београдском сајму организовано 17 позиција за вакцинацију, те да се вакцинисало око 1.300 људи.  

– Мој главни утисак када сам јуче посетио сајам био је тај ентузијазам који сам видео и код људи који раде тамо и спроводе вакцинацију и код суграђана који су се вакцинисали. Сви виде да је ово почетак краја пандемије. Није крај, нажалост, и тај неки ентузијазам и позитивна енергија која је присутна говори о томе да су људи свесни, да се одговорно понашају – истакао је Радојичић.

Он је поновио да су ресурси Града Београда на располагању Министарству здравља, које организује и спроводи вакцинацију. 

– Наше обавезе су, пре свега, да обезбедимо тај пункт за вакцинацију на Београдском сајму, а дефинисано је још 16 пунктова. У зависности од потребе, Град може у року од неколико дана да их опреми да буду припремљени за даљу вакцинацију. Наша обавеза је да обезбеђујемо тај простор, али и да смо им на услузи у даљем спровођењу вакцинације – нагласио је Радојичић.

Он је подсетио да се велики број грађана из Београда и Србије пријавио за вакцинисање, око 400.000 људи, и да ће Град Београд и даље радити на обезбеђивању услова за вакцинацију.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији и поштовању мера, Радојичић је истакао да су Београђани изузетно одговорни и да заслужују похвалу и свако поштовање како су се понашали ових десет месеци. 

– Кризни штаб је место где се стално сучељавају аргументи, с једне стране око рестрикције и стриктности спровођења мера, а с друге стране у вези са тражењем начина да друштво и привреда функционишу. Ти аргументи су на столу, о њима се дискутује и налазе се оптимална решења у датом тренутку. На ову реалност смо се, хтели не хтели, навикли, функционишемо и надамо се томе да ће ускоро бити све лакше и лакше – навео је Радојичић.

Он је рекао да ће се вакцинисати у понедељак, истакавши да постоје различити разлози због чега ће то урадити.

– Један је да сам као човек из Градске управе заједно са људима из комуналних служби који су изложени ризику, други је тај да као хирург чекам да поново почнем да оперишем, а трећи да сам човек који верује у вакцину и верује да је то начин да победимо ову болест. Потпуно је небитно која је вакцина у питању, јер свака вакцина спасава живот – закључио је Радојичић.