четвртак, 21. јануар 2021.

Радојичић: Све општине морају се развијати равномерно

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас у Старом двору састанак са председницима 17 градских општина на којем се разговарало о начинима интензивирања сарадње и реализацији општинских пројеката. На састанку су се разменила мишљења и о тренутној ситуацији у вези са вирусом корона и о томе шта локалне самоуправе могу да ураде по питању организовања вакцинације, односно омогућавања старијим суграђанима да дођу до пунктова за вакцинацију, као и помоћи око пријављивања старијих суграђана.

– Разговарали смо и о интензивирању сарадње Града, градоначелника и председника општина. Сложили смо се да су најважнији правци равномеран развој свих општина, те да свака општина треба да добије оно што је грађанима неопходно. Овакви састанци су важни како бисмо сви заједно стекли слику о важности различитих пројеката у свим деловима града – истакао је градоначелник Радојичић.

Према његовим речима, врло значајно питање за Град Београд и све општине јесте питање животне средине и како реализовати сарадњу у тој области.

– Нацрт плана за унапређење квалитета ваздуха је на јавној расправи, а председници општина такође треба да дају своје мишљење у делу где процене да то може боље да се уради – навео је градоначелник.

Како је навео, било је речи и о проблемима које је свима направио ковид-19, као и начинима ублажавања тих последица заједничким активностима, рационалним приступом и радом у циљу настављања пројеката значајних за Београд.

– Председницима општина сам рекао да желим што чешће да обилазим општине, а идеја је да посетим барем једну седмично, те да разговарамо о кључним изазовима с којима се сусрећу, а да ми учинимо све како бисмо им помогли. Морамо да разговарамо и о тренутно актуелним инфраструктурним пројектима које општине спроводе и које тек планирају да реализују, али и да видимо како то може да се брже и боље оствари. Београд је тренутно најзначајнија локација за многе инвеститоре, то је већ прихваћено и не може се зауставити. Ту је велика заслуга председника и Владе, као и локалних самоуправа. Управо локалне самоуправе треба да нам укажу на примере добре праксе и на оне пројекте које су становници општина осетили да ће побољшати њихов квалитет живота, како бисмо то искуство могли да пренесемо на друге општине – истакао је Радојичић.

Сложили смо се, додао је, да је важан усклађен рад општина, Града и Републике, и да то већ постоји, али да увек има простора да се унапреди, а ово је један од начина да и у том сегменту направимо још један искорак, а све у интересу бољег квалитета живота грађана.

– Овакви састанци постављају платформу за унапређење решавања проблема и свима стварају ширу слику шта и како се ради – закључио је градоначелник.

Председник општине Сурчин Стеван Шуша нагласио је добру сарадњу са Градом.

– Сурчин је пример добре политике Града која за основ има равномеран развој свих делова Београда. У нашој општини приоритет су водовод и канализација. На срећу, мали део општине нема воду, а за канализацију још много тога треба да се уради иако је већ завршено 44 километра мреже и створени су услови за прикључење четири хиљаде објеката – рекао је Шуша.

Он се осврнуо на имунизацију, наглашавајући важност што је нови дом здравља непосредно пре епидемије комплетно опремљен. Ковид амбуланта ради ефикасно, кол центри такође, додао је Шуша, и прецизирао да је јуче вакцинисано око сто житеља ове општине. Шуша је на крају позвао суграђане да се пријаве и да се што пре вакцинишу.

Председник општине Нови Београд Александар Шапић истакао је да је тема састанка била сарадња Града Београда и градских општина.

– Градоначелник је изнео предлог плана по којем би сваке недеље посећивао једну општину и разговарао о актуелним проблемима, темама и пројектима. Оваква пракса је новост, а Општина Нови Београд је увек за сарадњу, не само са Градом Београдом већ и са другим општинама и институцијама, а све у циљу побољшања квалитета живота Новобеограђана – рекао је Шапић.

Он је рекао да на Новом Београду од пре неколико дана функционише кол центар чији је задатак што боља организација имунизације на београдској општини, која има највише становника.

– Грађани се преко кол центра пријављују за вакцинацију, али такође могу да добију и све потребне информације о процесу имунизације – потврдио је Шапић.   

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић истакао је да је разговарао са градоначелником о унапређењу сарадње градских општина и Града Београда, као и да Општина Земун има солидан број пројеката који су у различитој фази реализације. Поменуо је и проблем у вези са инфраструктуром канализације, али и да је у току израда плана регулације за фабрику за пречишћавање воде у Батајници.

– Приметили смо одређене застоје и проблеме у администрацији, али очекујемо да ће се Град укључити и убрзати процедуру – рекао је Ковачевић.

Навео је да је сарадња са Градом одлична и да очекује да ће бити још боља. Општина Земун је на захтев грађана иницирала још 20 пројеката.

– Уз сагласност градоначелника, крајем прошле године изменили смо одлуку да можемо да интервенишемо у појединим деловима Земуна које „Градска чистоћа” не покрива – додао је Ковачевић.

Такође, председник општине Земун позвао је грађане да се пријаве за вакцинацију.