петак, 22. јануар 2021.

Kол центри радиће и викендом, од понедељка до 20 часова

Када су кол центри оза помоћ Београђанима старијим од 65 година приликом пријаве за вакцинацију и одласка до места имунизације почели са радом од 18. јануара, остварено је више од 26.700 позива, а због повећаног интересовања радиће и викендима. Такође, од понедељка је планирано ново, продужено радно време, изјавила је данас градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић за Танјуг.

Она је прецизирала да ће кол центри од понедељка, уместо од 8 до 16 часова, радити од 8 до 20 часова.

– Захваљујући раду кол центара, 7.646 старијих суграђана до сада се пријавило за вакцинацију, док је за 532 Београђанина старија од 65 година обезбеђен превоз до места имунизације и назад у њихове домове. Бележимо из дана у дан повећање интересовања. У понедељак се пријавила 751 особа која жели на овај начин да се пријави за вакцинацију, а само у току јучерашњег дана имамо 2.500 пријава – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је додала да је приметно и повећање броја грађана који су за вакцинацију у односу на оне који су неодлучни.

– Из дана у дан је већи број оних који желе да се вакцинишу од оних који то не желе. Волонтери у кол центрима нису ту да врше притисак ни на кога већ да свакоме кажу да је њихово лично право да одлуче да ли желе или не да се вакцинишу. Ми смо овиим системом показали како Град Београд води рачуна о најстаријим суграђанима, јер смо прва локална самоуправа која је почела са радом. У овом тренутку у свим градским општинама, у 17 кол центара ради преко 100 волонтера, а очекујемо да ће током следеће недеље број волонтера бити дуплиран – истакла је секретарка за социјалну заштиту.

Наташа Станисављевић је најавила је да ће од 25. јануара бити отворен још један кол центар при Беокому, тако да ће их укупно бити 18. У кол центрима волонтери обавештавају грађане о пријави на порталу Е-управе и уколико грађани желе, пријављују их. Наташа Станисављевић је подсетила да волонтери не могу да одговарају на питања која се тичу медицинског статуса.

– За таква питања и све што се тиче здравственог статуса, волонтери грађане усмеравају на комуникацију са изабраним лекаром у матичном дому здравља – нагласила је секретарка.

У кол центру Општине Савски венац волонтери разговарају са грађанима, а председник општине Милош Видовић каже да дневно обаве и по 1.000 позива.

– Интересовање је из дана у дан све веће. Чак и они који су били скептични у вези са вакцинацијом, гледајући колико људи је вакцинисано, нарочито на Савском венцу, у све већем броју се јављају. Људи се јављају и после вакцинације, то је посебан утисак. Изненађени су што се све организује тако брзо и презадовољни су организацијом и на Сајму и у Дому здравља у Пастеровој.                                                                                      

Према Видовићевим речима, кол центар на Савском венцу има пет директних линија и више од 10 волонтера који раде свакога дана од 8 до 16 часова, а као и други кол центри у Београду, радиће током викенда и са продуженим радним временом од понедељка.

– Дневно се обави преко 1.000 разговора, просек је неких 150 захтева које волонтери попуне као помоћ грађанима који су заинтересовани да приме вакцину – рекао је Видовић и додао да се до сада више од 1.000 грађана Савског венца вакцинисало.

Он је истакао да постоје и мобилне екипе уколико је некоме потребна помоћ у виду превоза од места становања до места имунизације. За ту врсту помоћи на располагању је пет волонтера и три аутомобила.