субота, 23. јануар 2021.

Весић: Београд опрема за вакцинацију и Халу 3 на Београдском сајму

Више од 1.500 грађана, који су заказани, вакцинисаће се данас на Београдском сајму, а отворили смо два реда, како за оне који су заказани тако и за оне који нису, истакао је заменик градоначелника Горан Весић говорећи за ТВ Прва.

– Поред тога, од 8 сати смо отворили простор и за наше раднике комуналних предузећа од којих се пријавило више од 14.000 за вакцинацију. Данас су први на реду радници „Градске чистоће”, потом радници ГСП „Београд”, „Водовода” и сви други запослени у комуналном систему града. Ми имамо 17 кол центара на територији 17 градских општина. За ових пет дана смо позвали више од 30.000 сениора старијих од 65 година, од којих смо за вакцинацију, уз њихову сагласност, пријавили скоро 10.000. Да то нисмо учинили, ти људи би вероватно остали невакцинисани. Превезли смо 1.200 људи који нису имали превоз. Став Града Београда је да ниједан грађанин Београда не сме да остане невакцинисан зато што нема превоз или не зна како да се пријави, Ми смо ту да помогнемо нашим најстаријим суграђанима – истакао је Весић.

Он је подсетио да ће Град Београд данас почети са уређивањем и Хале 3 Београдског сајма, која ће бити потпуно спремна најкасније до уторка.

– Очекујем да у понедељак, а најкасније у уторак започне вакцинација и у Хали 3 где ће бити 48 лекара и 56 медицинских сестара. Имаћемо толико и боксова за вакцинацију, а ако се буде радило у две смене, то јест ако Министарство здравља успе да обезбеди потребан број медицинских радника, од 8 до 20 часова у Хали 3 моћи ће да се вакцинише сваког дана између 8.000 и 10.000 људи. На сајму се тренутно вакцинише око 3.000 људи дневно, што значи да ћемо само на тој локацији моћи да вакцинишемо око 13.000 људи. У домовима здравља на територији града се вакцинише између 3.500 до 4.000 људи, што значи да бисмо у Београду већ од следеће недеље могли да вакцинишемо од 15.000 до 17.000 људи. Када завршимо са Халом 3, разматраћемо да ли су потребни нови пунктови за вакцинацију. Једна од опција је Хала спортова на Новом Београду – казао је заменик градоначелника.

Весић је подсетио да Град Београд жели да обезбеди све потребне услове за свакога ко жели да се вакцинише тако да све активности иду у том правцу.

– Данас ће овде бити постављен и један шатор у коме ће људи који чекају у реду моћи да добију чај и воду. Данас је топло, али већ за који дан неће бити и зато желимо да обезбедимо све потребне услове за оне који чекају на вакцинацију. Већ сада се пријавило више од 200.000 суграђана, што говори да су наши грађани одговорни и разумеју да је ово једини начин да изађемо из ове кризе и вратимо се нормалном животу – истакао је Горан Весић.