субота, 23. јануар 2021.

Радојичић: Повећавамо капацитете за вакцинацију

Вакцинација у Београду протиче добро, само јуче је 2.301 особа вакцинисана на Београдском сајму, а паралелно имунизација траје и у домовима здравља, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва.

– Дан пре тога је 1.600 људи било на Сајму, а чак 3.150 људи у домовима здравља. Интересовање је заиста велико, не само у Београду већ и у целој земљи. Око пола милиона људи је исказало заинтересованост, која се из дана у дан повећава, и генерално сам задовољан што се свест људи у погледу потребе за вакцинацијом подигла на виши ниво, што је изузетно важно – казао је Радојичић.

Градоначелник је исказао задовољство организацијом вакцинације, као и дисциплином и стрпљењем оних који чекају на свој ред за имунизацију.

– Цела процедура је врло кратка и јасна, тако да се све одвија по плану. Будући да интересовање расте, припремамо и Халу 3. Теоријски постоји шанса да се у једном дану, радећи у две смене, чак 10.000 људи вакцинише у тој хали. У зависности од даљих потреба, имамо дефинисана и друга места која ћемо даље опремати – казао је Радојичић, апелујући на суграђане да се преко Е-управе пријаве за вакцинацију.

Он је такође указао и на ризике које носи нови сој вируса и истакао наду да ће се овим темпом вакцинације у фебруару осетити одређено олакшање.

– Садашњи процес вакцинације је значајан допринос решавању проблема, али морам упозорити да до лета не сме бити опуштања. Вакцине напредују, рецимо Фајзер почиње са тестирањем вакцине за децу, што говори о безбедности саме вакцине. Ја чекам свој ред за вакцину и потпуно је свеједно коју ћу примити – казао је Радојичић.

Говорећи о предстојећем отварању споменика Стефану Немањи, Радојичић је истакао да све иде по плану и да ће 27. јануара бити одржана церемонија отварања.

– Мислим да су они који су говорили против споменика пожурили. Када буду видели како он изгледа, затим осветљење и цео плато, увериће се да је то фасцинантно. Морам да признам да је велика ствар живети у данашње време, пре свега зато што су председник и Влада успели да реализују тај пројекат. Такође, драго ми је што је у време када сам градоначелник један такав споменик подигнут и верујем да ће дуго красити Београд – рекао је Радојичић.