понедељак, 25. јануар 2021.

Весић: Почео с радом нови пункт за вакцинацију на Београдском сајму

На Београдском сајму данас је отворен још један пункт за вакцинацију против вируса корона и налази се у Хали 3, а како је приликом обиласка рекао заменик градоначелника Горан Весић, ово је други пункт ван београдских домова здравља. Нови пункт има 24 кабине за преглед и 28 кабина за вакцинацију грађана. Осим овог, вакцинација на Београдском сајму обавља се и у Хали 11. 

– Грађани се, осим овде, вакцинишу и у 17 домова здравља. Током јучерашњег дана у главном граду вакцинисано је око 9.600 грађана и то нешто мање од три хиљаде на Београдском сајму и више од шест хиљада у домовима здравља. Захваљујући новом пункту, у наредна два дана моћи ћемо да вакцинишемо око осам хиљада људи на сајму, а очекујемо да до краја недеље буде између десет и једанаест хиљада људи – истакао је Весић.

Кол центри раде већ осми дан, прецизирао је Весић, а позиве је добило више од 50 хиљада сениора, од 350 хиљада колико их има у Београду. 

– Уз њихову сагласност, преко портала Е-управе пријавили смо око четрнаест хиљада старијих од 65 година, што показује важност свега што се ради. До сада је превоз обезбеђен за више од 1.200 суграђана. Као локална самоуправа дајемо максимум да се што више људи у Београду вакцинише – навео је Весић. 

Заменик градоначелника подсетио је још једном да је следећи пункт који се припрема до петка у Белекспоцентру, а потом следи припрема још једног на левој обали Дунава, највероватније у новом дому здравља у Борчи. 

Весић је на крају позвао суграђане да се у што већем броју вакцинишу, како би заштитили и себе и друге.

– Вакцинација нема алтернативу и ово је једини начин да победимо вирус – закључио је Весић. 

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да ће се захваљујући новом пункту за вакцинацију капацитети на сајму знатно проширити.

– Ова хала обухвата више од две хиљаде квадрата, има 24 кабине где се врше лекарски прегледи и 28 кабина за вакцинацију. На овај начин омогућавамо да се што већи број грађанки и грађана Београда на време вакцинише. Апелујемо на све грађане да се пријаве преко портала Е-управа и да изаберу вакцину коју желе. На овај начин сви могу да добију термин и избегну редове чекања испред хале. Сви који имају термине не чекају и одмах улазе – рекла је Станисављевићева.

Она је истакла да се вакцинишу људи који су важни за комунални систем Града Београда. 

– Вакцинишу се возачи ГСП-а, који су радили све време током ванредног стања. Такође, вакцинишу се и запослени из „Водовода”, „Београд-пута”, а долазе и рудари из Колубаре. Бринемо о људима који су свакодневно на терену и у многобројним контактима своје здравље излажу ризику. Зато је важно да они буду имунизовани, да искажу интересовање и да данас преко хиљаду људи из комуналних система, како града тако и републике, добију вакцине – казала је секретарка Наташа Станисављевић.