уторак, 26. јануар 2021.

До краја следеће године Београд у потпуности прилагођен особама са инвалидитетом

Главни градски урбаниста Марко Стојчић најавио је током укључења за ТВ Прва да је Град Београд започео рад на пројекту чији је циљ да српска престоница до краја 2022. године постане место прилагођено особама са инвалидитетом и сметњама у развоју.

Стојчић је рекао да се пројекат састоји из неколико корака, као и да је идеја да током текуће и наредне године шири центар града у потпуности буде прилагођен особама са посебним потребама, нарочито када су у питању слепи и слабовиди људи.

– Наша обавеза је да град прилагодимо свим људима који имају потребе да се крећу кроз град, а примера ради у Београду живи око 12.000 слепих људи. Они сваког дана доживљавају ситуације у којима не могу слободно да се крећу.  Њихово кретање је веома ограничено и због тога у својим домовима проводе већи део времена него што би то био случај да је град у потпуности прилагођен њиховим потребама. На нама је да урадимо све елементе урбаног мобилијара, али и елементе који се налазе на коловозу и тротоару, како би особе са инвалидитетом могле слободно да се крећу – рекао је Стојчић.

Он је подсетио да на Тргу републике постоје тактилне плоче које представљају помоћ слепим и слабовидим људима при кретању.

– Имамо јасно дефинисане позиције пешачких прелаза, а јако је важно да су коловоз и простор предвиђен за пешаке у истом нивоу. Веома је важно да не постоје физичке препреке, како би се особе са инвалидитетом слободно кретале било да су, примера ради, слабовиди, да се отежано крећу или су у инвалидским колицима. Поред физичких препрека које ће бити уклоњене у свим важнијим пешачким коридорима, као и у близини свих градских атракција. Биће уведени различити видови сигнализације, попут звука који ће особама које имају проблема са видом омогућити да у сваком тренутку знају да ли је у том тренутку предвиђен прелазак улице за пешаке или не. Врло брзо ће таква врста сигнализације бити на располагању слабоводим и слепим људима на Тргу републике – истакао је Стојчић.

Према његовим речима, у сва возила јавног превоза ће ускоро бити додати уређаји за звучна обавештења о локацији на којој се тренутно налази возило како би слепи и слабовиди људи могли лакше да се сналазе у простору.

– Постоји пуно сегмената овог пројекта, а први корак је јавни позив да грађани пошаљу предлоге које сматрају потребним за лакше функционисање свих особа са инвалидитетом. Све то ће бити обједињено, а након тога уследиће расписивање јавног конкурса за изглед свих тих елемената у простору. Када добијемо идејна решења, ове године ћемо урадити пројектну документацију и обезбедити средства за 2022. годину како би најзначајнија места и правци у граду били у потпуности прилагођени особама са инвалидитетом. Београд ће бити један од првих градова у Европи који ће на тај начин особама са посебним потребама прилагодити најзначајније локације у граду – закључио је Стојчић.