уторак, 2. фебруар 2021.

Весић: Изградња метроа историјски посао јер се гради за векове

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је данас из Париза да ће грађани Београда имати прилику да виде како изгледа београдски метро у шоу-руму, који ће се налазити на Тргу републике. 

– Поред тога, обићи ћемо сваку београдску општину и показати људима како изгледа београдски метро, где ће бити станице, као и какве ће све користи имати од метроа. Ово је историјски посао, ради се за векове и зато сви треба да учествујемо у томе – истакао је Весић.

Он је додао да ће Град Београд расписати архитектонски конкурс за идејно решење сваке станице појединачно. 

– Позваћемо наше домаће младе архтиекте да у томе учествују, јер српска архитектура то може, као што смо радили за линијски парк. Свака станица метроа говориће о том делу Београда,  историји нашег града, али и о историји Србије и зато ће наш метро бити јединствен  – истакао је Весић.

Српскoj дeлeгaциjи у Пaризу дaнaс су пaртнeри из кoмпaниje „Aлстoм” прeдстaвили дизajн вaгoнa зa будући бeoгрaдски мeтрo. Изaбрaнa су чeтири мoдeлa o кojимa ћe сe изjaснити грaђaни.

Дeлeгaциjу Србиje у Пaризу, поред Горана Весића, чине министaр финaнсиja Синишa Maли, министaр сaoбрaћaja Toмислaв Moмирoвић и директор предузећа „Бeoгрaдски мeтрo и вoз” Стaнкo Кaнтaр.