среда, 3. фебруар 2021.

Радојичић и Стевановић о локацији за нову инфективну клинику

Проф. др Зоран Радојичић градоначелник Београда састао се данас са доцентом др Гораном Стевановићем, директором Инфективне клинике ради процене понуђених решења за локацију нове зграде Инфективне клинике у Београду. Градоначелник је након састанка рекао да Град Београд ставља ресурсе на располагање Министарству здравља како би се нашла најбоља опција за локацију нове зграде Инфективне клинике и да је циљ серије састанака да све институције Града Београда дају допринос како би пројекат изградње ове болнице био реализован квалитетно и у планираним роковима.

– Колико је важна Инфективна клиника показала нам је 2020. година када је она била главно упориште систематске борбе државе против вируса корона. Данас смо разјаснили кључне аспекте урбанистичких изазова, али и отворили питања која се тичу различитих нивоа сарадње које ћемо у будућности координисати. Актуелна пандемија је показала колико је инфектологија важна област у савременој хуманој медицини. Министарство здравља је недвосмислено опредељено у правцу унапређења услова лечења у овој области, а мени као градоначелнику остаје да уложим максималне капацитете из домена своје надлежности како би се овакви пројекти што пре реализовали – истакао је Радојичић. 

Градоначелник је додао да је у свом раду на изградњи нове дечје болнице „Тиршове 2” имао прилику да се увери колико је рана фаза планирања важна и да је неопходно да се сваки детаљ сада испланира прецизно како би се даље фазе одвијале најједноставније, уз поштовање свих процедура. 

– Сада је важно размишљати о свему, од положаја клинике, могућих капацитета зграде на предложеној локацији до лаког и брзог прикључења на саобраћајницу, како би хитни пацијенти лако стизали до лекара. Зато смо овом делу посла за „Тиршову 2”, а сада и за Инфективну клинику, али и са министром Лончаром за Генерални урбанистички план целокупног подручаја Клиничког центра Србије, приступили са највећом пажњом. Анализирамо пројекат трансверзале, будућих саобраћајница и осталог развоја инфраструктуре, како би на време дефинисали оквире и могућности развоја КЦС-а, а самим тим и изградњу нове инфективне клинике – нагласио је Радојичић.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић нагласио је да је данас у веома кратком року одржан други састанак са градоначелником и његовим тимом у циљу решавања великог проблема, који траје већ више од 70 година. 

– Проблем се односи на чињеницу да је Инфективна клиника, која је у саставу Клиничког центра Србије, изграђена 1926. године и да се од тада налази у истим објектима који и поред реконструкција, нажалост више не задовољавају организационо и просторно стандарде савремене инфектологије. Данас су разматрана решења локацијских изазова изградње новог објекта инфективне клинике као део великог посла који се данас ради за наредних 50 година. Имали смо успешан састанак, бројна питања су отворена и кренули смо у правцу њиховог решавања – истакао је Стевановић. 

Састанку су присуствовали представници Министарства здравља, Канцеларије за управљање јавним улагањима, Секретаријата за урбанизам Града Београда и Урбанистичког завода, како би се предложена опција анализирала из позиције Генералног урбанистичког плана Града Београда.