понедељак, 22. фебруар 2021.

Градоначелник Радојичић: До лета без саобраћајних гужви на Вождовцу, четири саобраћајне траке у Улици Саве Машковића

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је данас Oпштину Вождовац и након састанка са руководством, с којим је разговарао о пројектима и плановима, обишао радове у Улици Саве Машковића.

Радојичић је истакао да је на састанку пре свега било речи о томе како могу да се убрзају процедуре и на тај начин дефинишу кораци који ће омогућити да се брже и лакше реализују планирани пројекти.

– Ради се о општини која је разуђена и која се простире на скоро 15 хиљада хектара, и има око 180.000 становника. Она има различите врсте проблема. Једни се тичу густо насељених делова, а други карактеришу рубна насеља као што су подавалска села. Зато је на састанку било значајно питање решавања канализације. Имамо четири велика колектора који су великим делом изграђени, али и даље захтевају унапређење како би секундарна канализациона мрежа могла да се надовеже на њих – рекао је Радојичић.

Он је додао да ће два постројења за прераду отпадних вода ускоро почети да функционишу.

Говорећи о радовима у Улици Саве Машковића, односно делу унутрашње обилазнице града Београда, истакао је да ће се њиховим завршетком растеретити саобраћај у овом делу града, али и целом Београду.

– Ради се о делу Улице Саве Машковића. Радови, чија је вредност око 430 милиона динара, започели су у децембру и очекујемо да ће до лета бити завршени. Ова деоница имаће четири траке, што је веома значајно с обзиром на то да је због оптерећења овде увек било проблема и застоја у саобраћају. Радиће се и комплетна инфраструктура, а предвиђена је и изградња безбедних тротоара – истакао је Радојичић и додао да су веома значајни радови на унутрашњем прстену обилазнице, од Моста на Ади до петље „Ласта” на ауто-путу.

Радојичић је истакао и да је важно питање безбедности у густо насељеном делу Вождовца, а да су се на састанку дотакли и питања из области културе.

–  Имамо Стару механу која годинама није оспособљена за своју намену и са представницима Завода за заштиту споменика културе Града Београда разговарали смо како бисмо нашли модус да се у перспективи тај проблем реши – истакао је Радојичић.

Он је нагласио да је овај део града покривен планском документацијом 73 одсто површине, а у наредном периоду ће са 23 плана бити покривено још око 900 хектара.

– Добра планска документација са једне стране, и питања имовине са друге, предуслов су за реализацију значајних пројеката који се тичу унапређења живота људи који живе у овом делу града – истакао је градоначелник.

Нагласио је и да је значајно питање здравствене заштите, те да ће планирана изградња пет здравствених станица и реновирање једног дечјег диспанзера значајно унапредити тај сегмент функционисања општине Вождовац.

–  Република води рачуна о томе, а Град је ту да помогне, убрза процедуре и на тај начин поспеши цео процес. Разговарали смо о многим темама и састаћемо се ускоро да видимо како напредују најављени пројекти. Ту смо сви заједно да ускладимо републичку, градску и општинску политику и на тај начин урадимо нешто добро за наше суграђане – закључио је Радојичић.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић рекла је да су констатовани проблеми на које се грађани најчешће жале. То су колектори канализационе мреже, здравствене станице и Душановачки мост.

Она је подсетила да је прва фаза реконструкције Улице Саве Машковића у току и да ће радови бити завршени до августа. По плану, четири траке и пешачка острва ће рашчистити колапс и саобраћајну гужву у којој се чека и по 45 минута.