понедељак, 22. фебруар 2021.

Весић: Припремили смо 20 хиљада флајера са упутством о понашању после вакцинације

Заменик градоначелника Горан Весић је изјавио да је Град Београд у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље припремио 20 хиљада флајера са упутствима за грађане који су се вакцинисали да би знали како треба да се понашају после примања вакцине.

Он је додао да је у свим земљама, па и у Србији, после прве дозе вакцине долазило до опуштања становништва и до привременог повећања броја заражених.

– Како би грађани разумели да вакцинација не значи апсолутну заштиту, донели смо одлуку и са Градским заводом за јавно здравље припремили упутства како би грађани знали на који начин могу даље да се заштите. Наиме, то не значи да епидемиолошке мере не треба више да се поштују након ревакцинације, јер иако смо заштићени, и даље можемо бити преносиоци вируса. На овај начин се показује како Град брине о суграђанима – рекао је Весић.

Он је нагласио да је у Београду до јутрос вакцинисано око 237 хиљада грађана, а ревакцинисана је 121 хиљада грађана. То значи да се приближавамо цифри од 20 одсто пунолетног становништва које ће се вакцинисати у Београду.

– Уз оне који су прележали вирус корона и стекли антитела, приближавамо се колективном имунитету како бисмо могли да наставимо са нормалним животом и активностима пре короне, уз поједине мере које ће остати на снази – објаснио је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да ће флајери са упутствима бити дистрибуирани ка свим домовима здравља, „Белекспоцентру”, Београдском сајму, ка општинама, Градском заводу за јавно здравље, као и Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”. На тај начин ће сваки грађанин који се имунизовао или жели да се вакцинише, моћи да добије све потребне информације.

Она је подсетила да је за два месеца рада кол центара на територији града Београда остварено више од 120 хиљада позива, односно позвало их је 30 одсто људи.

– За имунизацију се путем кол центара пријавило укупно 42 хиљаде људи, односно више од 15 одсто од укупног броја пензионера, а у овом периоду превезено је више од две хиљаде људи – рекла је Станисављевићева.