уторак, 23. фебруар 2021.

Весић: Град Београд обележава Дан бранилаца отаџбине

Поводом руског државног празника – Дана бранилаца отаџбине, заменик градоначелника Горан Весић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко положили су данас венце на Гробљу ослободилаца Београда 1944. године.

Весић је истакао да се Град Београд придружује обележавању овог датума, јер је велики број руских и совјетских војника дао живот за слободу Србије. Подсетио је да је у операцији за ослобођење Србије и Београда од 21. септембра до 22. октобра 1944. године страдало 4.350 припадника Црвене армије, док их је 14.488 рањено.

Од тог броја, прецизирао је, 943 совјетска војника су страдала у ослобађању главног града Србије, од којих је већина сахрањена на Гробљу ослободилаца Београда.

– Наши руски пријатељи били су са нама у балканским ратовима и Првом светском рату, а пре тога и у ратовима за ослобођење Србије од Турака. Имамо пуно заједничких догађаја из историје у којима су се Руси заједно са нама борили за слободу Србије. Зато и данас са нашим руским пријатељима поносно славимо Дан бранилаца отаџбине, јер су многи од њих бранили и Србију – закључио је Весић и најавио сређивање Гробља ослободилаца Београда по стандардима уређења меморијала.

Боцан Харченко је истакао да се Дан бранилаца отаџбине слави масовно у целој Русији. Према његовим речима, празник у себи сажима елементе традиције, духовности, али и наших заједничких вредности. Те вредности смо стекли и штитили у нашим заједничким борбама, истакао је амбасадор и захвалио руководству Србије и Граду Београду на заједничком обележавању великог руског празника.

Венце су положили представници амбасада Белорусије и Казахстана у Београду, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства за рад, борачка и социјална питања, као и удружења која баштине сећања на Други светски рат.