уторак, 23. фебруар 2021.

Весић: Завршено реновирање Библиотеке „Доситеј Обрадовић” на Вождовцу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас, у друштву заменице председника Скупштине града Андрее Радуловић, реновиране просторије Библиотеке „Доситеј Обрадовић” у Устаничкој улици на општини Вождовац. Догађају су присуствовали градски секретар за културу Иван Карл, подсекретарка за културу Гордана Гонцић и председница општине Вождовац Ивана Томић Илић. 

Весић је подсетио да ће се за две године навршити 100 година од оснивања Библиотеке „Доситеј Обрадовић”, да немамо пуно институција са таквом традицијом и да би требало посебно да их чувамо.  

– Срећан сам и задовољан јер смо заједничким радом успели да реновирамо просторије ове библиотеке, а укупан трошак износио је око 100.000 евра. Ту се подразумевају грађевински радови, нове полице и све оно што је било потребно да библиотека данас изгледа овако – истакао је Весић.

Он је нагласио да је Град спреман да настави са улагањем у библиотеке и друге установе културе и додао да је поносан на чињеницу да се никада није више улагало у установе културе. 

– За неколико недеља почеће реконструкција објекта у којем ће се налазити Музеј града Београда, који „чекамо” од почетка 20. века и који се тренутно налази на 14 локација. Од Музеја савремене уметности, ниједан музеј у Београду није у потпуности урађен, тако да ће будуће здање Музеја града Београда бити први случај да Београд добије нови музеј. Ове године ће бити реновирана Зиндан капија, као и капија Карла Шестог, док је пре тога реконструисан комплекс Сахат капије, споменик „Победнику”, Мало степениште Јелисавете Начић, Велико степениште – навео је Весић.

Он је додао да нас очекује реконструкција Театра „Бојан Ступица”, Позоришта „Бошко Буха”, као и то да ће град добити и ново позориште, али да ће његова локација за сада остати тајна. 

– Иако је чињеница да се никада није оволико улагало у културу, то не значи да не може да се ради још боље и више. Поносни смо на Библиотеку града Београда која обавља важан посао за становнике српске престонице. Тај посао се не може мерити новцем и не може да се ради без љубави. Због тога смо посебно захвални људима који раде у градским библиотекама, а ми ћемо се трудити да то адекватно наградимо – истакао је заменик градоначелника.

Он је додао да је опремање Библиотеке „Доситеј Обрадовић” завршено, те да је данас договорено да се уреде и просторије читаонице које се налази на спрату испод. Такође је извесно да ће тај посао коштати мање него што је случај био са библиотеком, напоменуо је Весић. 

– Када Општина Вождовац пронађе простор, намеравамо да отворимо једну библиотеку у неком од подавалских села. Град ће финансирати такве пројекте јер никада није довољно библиотека и установа културе. Ово није претерано велики и скуп пројекат, али је мени посебно драг јер је улагање у културу исто што и улагање у будућност – рекао је Весић.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић је захвалила Горану Весићу и Андреи Радуловић што су обезбедили много боље услове корисницима услуга Библиотеке „Доситеј Обрадовић”. 

– Наставићемо да радимо на проналажењу простора за библиотеку у подавалском подручју. Данас смо сазнали да ће Општина Вождовац добити додатних 50 милиона динара који ће бити потрошени у складу са потребама грађана – рекла је Ивана Томић Илић.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков истакла је да су за установу на чијем је челу ово најлепши дани јер, како је рекла, један овако лепо реновиран и уређен простор „враћен је читаоцима на коришћење”. 

– Општина Вождовац је велика. Имамо пуно чланова међу којима је и доста деце, студената, али и грађана који једноставно воле да читају – рекла је Јасмина Нинков.