четвртак, 25. фебруар 2021.

Радојичић: Град Београд ради на унапређењу квалитета ваздуха и заштити животне средине

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је загађење ваздуха једна од најважнијих тема свих у овом делу Европе и да зато Град Београд путем акционих планова за зелени град и за одрживу енергију и климу ради на унапређењу квалитета ваздуха, али и других фактора који се тичу животне средине.

Он је за ТВ Прва истакао да су индивидуална ложишта и саобраћај главни разлог загађења ваздуха.

– Из тог разлога, посебно је важна обилазница која ће после толико деценија бити завршена, како транзит који иде из једног дела Европе у други не би пролазио кроз центар Београда. Радимо и обилазнице и унутрашње прстенове који ће такође изместити саобраћај на рубове града – рекао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је унапређење градског саобраћаја постигнуто и куповином нових аутобуса.

– Имаћемо ускоро нову еко-линију са десет нових електричних аутобуса који ће ићи од Београда на води до Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић”, а тренутно имамо једну такву линију која иде од Вуковог споменика до Белвила. Такође, купићемо сто нових аутобуса који иду на гас, што је прихватљиво по европским стандардима. Овај проблем се не може решити преко ноћи, те из тог разлога морамо из дана у дан да радимо на његовом решењу – рекао је Радојичић.

Радојичић се осврнуо и на куповину аутомобила којих је све више у главном граду и додао да један градски аутобус замењује 500 метара колоне аутомобила.

Нагласио је да на републичком нивоу треба решавати питање квалитета аутомобила који се увозе у Србију.

– Настављамо да унапређујемо градски саобраћај док не буде завршен метро, јер је то једна од кључних ствари које ће решити проблем мобилности у Београду. Такође, десетогодишњом стратегијом водимо рачуна и о шинском саобраћају, електричним возовима али и трамвајима, што ће све такође бити део мреже која ће утицати на побољшање квалитета животне средине – рекао је градоначелник.

Говорећи о вирусу корона и тренутном стању у Србији, додао је да борба још увек није завршена, без обзира на то што имамо толики број вакцинисаних људи.

– Чињеница је да се слична ствар дешава у Израелу. И Србија и Израел имају јако велики број вакцинисаних људи јер су руководства држава нашла концепт набавке великих количина вакцина, што је и довело до опуштања. Порука је јасна, још увек је рано за опуштање. Подаци говоре о томе да последњих дана поново долази до пораста броја прегледа. Наиме, имамо око 26 хиљада недељних прегледа у амбулантама, што указује на већи број остварених прегледа него у претходном периоду. У време најтеже борбе са вирусом корона остварено је 50 хиљада прегледа, а када смо пандемију држали под контролом обављено је 10 хиљада прегледа. Тренутно број прегледа расте, од 25 хиљада па навише, што је забрињавајуће. Ситуација у овој пандемији лако измакне контроли, зато и даље треба да поштујемо епидемиолошке мере – објаснио је Радојичић.

Он је истакао да је време пандемије у ствари „ратно стање”, а лекари и медицинске сестре су у првим редовима одбране.

– Следећи раст заражених нам прети уколико се не будемо стриктније придржавали мера. Епидемиолози су стручњаци који знају да предвиђају шта ће се дешавати у овој ситуацији, те с тог аспекта слушам њих, док са друге стране као лекар који 30 година брине о здрављу људи, размишљам како да им помогнем да се не изложе вирусу – рекао је градоначелник. 

Кризни штаб слуша епидемиологе, тако да ће одлука ићи у два правца, или ће мере бити појачане или ће се наћи механизми да се мере којe постоје спроводе. Договорићемо се заједно и треба нам подршка грађана, додао је Радојичић.

Осврћући се на вакцине, градоначелник сматра да уколико се настави овом динамиком вакцинације, на јесен ћемо се приближити колективном имунитету.

Он је нагласио да имамо преко шест хиљада вакцинисаних у градским службама. Управа Града Београда је водила рачуна да се после медицинских радника вакцинишу људи из комуналних служби, који су најизложенији заражавању. 

Говорећи о посетама општинама, он је истакао да је важно да се са људима из општина и Града изађе на терен и нађу решења за проблеме суграђана.

– Имамо огромне инфраструктурне пројекте. Данас ћу обићи Општину Сурчин, што ће бити шеста општина у ових неколико недеља. На овај начин покушавамо да олакшамо решавање проблема, јер је лакше кад смо сви на окупу. Различити су проблеми у општинама. С  једне стране имамо општине где су неки базични проблеми још увек активни, као што су канализација, водовод, путеви и ту гледамо како да те пројекте, који су углавном испланирани, што пре реализујемо. Такође су врло значајни пројекти који се тичу деце и предшколских установа. У општини Сурчин су две предшколске установе урађене у претходном периоду и једна прима 100 а друга 300 деце. У Сурчину је у вртићима укупно 1.400 деце, а на своје место чека још око 150 малишана. Такође, испланирали смо и да направимо фискултурне сале за децу тамо где недостају – објаснио је градоначелник.

Градоначелник је истакао да му је главни циљ заштита животне средине и екологија. 

– Дивље депоније су значајан проблем о коме смо разговарали са Министарством заштите животне средине. Током пандемије био сам поборник да казне нису најбоље решење и да је важније да се нађе добра комуникација са људима. Међутим, када причамо о депонијама, казнена политика мора бити строжа – закључио је Радојичић.