петак, 26. фебруар 2021.

Весић: На предлог премијерке нађено компромисно решење за рад угоститељских објеката предстојећег викенда

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас након седнице Кризног штаба да је медицински део штаба био за затварање свих угоститељских објеката током викенда и наредних пет дана, али да се разговарало аргументовано, те да је предлог премијерке био компромисно решење. 

– Предлог премијерке био је такав да се за викенд ради до 14 часова, што се односи на ресторане, кафиће и све друге услужне делатности. Од понедељка се све враћа на старо, значи радиће се до 20 часова. Такође, после 14 часова моћи ће да раде само прехрамбене радње, апотеке, пумпе. У име Града Београда заступам став да се инсистира на поштовању постојећих мера, да се не уводе додатне рестрикције и да се више пажње обрати на планине и ски-центре. Више чланова штаба заступало је тај исти став – навео је Весић.

Он је додао да је предвиђено да на планинама угоститељски објекти не раде уопште у затвореном, а да на отвореном радно време буде до 14 сати. 

– Сви предлози биће на седници Владе Србије, која ће о томе данас одлучити – прецизирао је Весић за К1. 

Заменик градоначелника оценио је да је „политика вештина могућег”, те да Град Београд сматра да треба да се нађе баланс између економије и заштите здравља људи. 

– Поносан сам и срећан зато што се у Београду ради до 20 сати, што није случај у Паризу, Риму, Лондону. Мислим да скраћење радног времена нема никакве везе са ширењем заразне болести, јер је зараза у ресторанима могућа и у 12, 13, 15, 17 или 21 сат, што има везе са поштовањем мера. У Београду више нема журки зато што се укључило тужилаштво, тако да они који их организују могу кривично да одговарају. Београд је посредством Комуналне милиције и својих инспектора, али и уз помоћ Полиције и Санитарне инспекције успео да заустави журке, односно да нађе начин да се мере поштују, а да истовремено ради привреда – истакао је Весић. 

Он је нагласио да је један од његових аргумената био и тај да ако се све затвори, онда ће се журке организовати по кућама. 

– Комунална милиција не може да уђе у приватну кућу нити полиција. То може да се уради једино ако је почињено неко кривично дело, што значи да треба да постоји посебан налог за то. Боље је да људи буду у јавним просторима, које можемо да контролишемо и где се мере поштују, него да буду у приватним кућама где нема поштовања мера и не можете да организујете контролу. За нас је важно да привреда у Београду ради, и то стално понављам. Мој посао је да штитим интересе грађанки и грађана Београда, односно да им обезбедим плате – казао је Весић.

Весић је подсетио да је у Београду у услужном сектору 40.000 запослених и да се морају чувати њихова радна места. Он је изнео најновије податке према којима је Србија по ревакцинацији прва у Европи, а по вакцинацији пета у свету.

– До сада су у Србији вакцинисана 878.143 грађана, а ревакцинисано је 497.729, док је у Београду вакцинисано 285.665 људи, а ревакцинисано њих 146.443. То значи да ћемо у наредних неколико дана изаћи на 20 одсто пунолетног становништва које се вакцинисало и 10 одсто оних коју су примили другу дозу вакцине. Ти подаци нам дају за право да инсистирамо на раду угоститељских објеката – истакао је Весић.

Он је подсетио да у Србији грађани могу да се вакцинишу једном од четири вакцине, што говори о доброј целокупној организацији. Према анализи Привредне коморе Србије, како је навео, у компанијама је проценат заражености 3,21 одсто јер се води рачуна о поштовању мера, а слична ситуација је и у школама.

– И зато не могу да дозволим да Београд буде талац онога што се дешава у ски-центрима, јер 90 посто заражених долази са планина. Требало је да се на ту ситуацију везану за Копаоник и друге планине реагује раније и зато морамо да говоримо о индивидуалној одговорности, јер држава не може све да заврши. Нисмо срећни што ће се радити за викенд до 14 сати, али смо захвални премијерки која разуме наше аргументе и очекујемо да ће од понедељка бити речи и о релаксацији мера – рекао је Весић и додао да морамо да будемо одговорнији и инсистирамо на поштовању мера.

Он је најавио да Град Београд са Заводом за јавно здравље припрема мере које ће се односити на концерте и јавне скупове, јер је у плану да се од краја марта почне са одржавањем концерата како бисмо се полако вратили нормалном животу.