петак, 26. фебруар 2021.

Радојичић: Донете мере Кризног штаба су најбољи компромис у тренутној ситуацији

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је важно пронаћи баланс како би се послала јасна порука суграђанима о озбиљности ситуације, те да се на тај начин смањи циркулација људи и да се крене у ову фазу борбе. 

Он је истакао да разуме медицински део Кризног штаба, посебно лекаре и медицинско особље који раде у црвеној зони, јер је ово веома тешка борба а они су у првим редовима у борби против вируса корона. 

– Сматрам да је у овом тренутку опција да за овај викенд угоститељски објекти и тржни центри раде до 14 часова разумна и да ситуацију треба пратити, те се у зависности од ње даље понашати. Од почетка сам био за опцију компромиса и то је био мој лични став као градоначелника. Важно је да нађемо праву меру јер не знамо до када ће трајати ова пандемија. Наравно, имамо вакцине и мислим да цео концепт, који иде у добром правцу, функционише много боље него у другим земљама. Једноставно, скраћивањем броја сати током којих су ресторани и кафићи отворени, умањује се и циркулација људи што ће сигурно на одређен начин имати позитиван ефекат. Уколико бисмо све затворили на пет дана, онда би се људи окупљали на другим местима – рекао је градоначелник гостујући у Београдској хроници.

Он је апеловао да се иде само тамо где је неопходно, јер ће се тако смањити контакти.

– Савет Београђанима је да у јавном превозу носе маске. Индивидуална одговорност и индивидуално спровођење мера је оно што је најважније од првог дана до сада. Показали смо да можемо да се понашамо одговорно и треба да се боримо онако како смо се борили у претходном периоду. Ми смо земља и град са најфлексибилнијим мерама које су се примењивале ових 12 месеци, а с друге стране смо имали добре резултате. Ово јесте озбиљна ситуација јер имамо огроман број жртава, али морамо наћи и оптималан модел за борбу – рекао је Радојичић.

Он се осврнуо и на загађење ваздуха и додао да је то једна од најважнијих тема за руководство Града Београда.

– Претходних дана сам на ову тему разговарао и са међународним стручњацима, са представницима ЕБРД-а. Заједно са њима смо радили на десетогодишњем акционом плану. Такође, и данас сам имао састанак са представницима Уједињених нација који имају канцеларију овде, али и са представником Светске здравствене организације да бисмо се договорили како да заједно спроводимо те мере. Рекли су нам да смо на добром путу с обзиром на то да су свесни да смо 50 година имали развој индустрије и бригу о екологији која није била на завидном нивоу, те да је сада прави тренутак да кренемо са овим акцијама – казао је Радојичић.

Истакао је да се у овом тренутку ради акциони план који се тиче квалитета ваздуха, а који је имао одређену корекцију, те ће поново бити на јавном увиду.

– У претходном периоду упућено је 400 различитих сугестија суграђана и различитих организација, али и Уједињене нације су имале своје сугестије како да направимо тај план. У том плану постоје дугорочне и краткорочне мере од којих очекујемо резултате. Конкретне мере за краткорочне проблеме су пре свега да се у централним деловима града не фаворизују аутомобили као превозно средство и то је једна од главних мера које ће се реализовати тим планом, али желимо и да саобраћај преусмеравамо у другим правцима. Идеја коју желимо да остваримо акционим планом јесте да то буду успорене зоне саобраћаја, односно да у тим деловима града брзина буде ограничена на 30 километара на сат. На тај начин би се људи демотивисали да аутомобилима иду у те делове града. Дугорочни део тог плана је да се на ободима ових зона направе гараже које ће омогућити људима да се тамо паркирају како не би ишли у центар града. Разговарали смо и о обилазницама за које се надам да ћемо их завршити следеће године, а такође је биломречи и о унутрашњем прстену који ће у овом смислу такође дати допринос – казао је први човек престонице.

Он је нагласио да су претходних година купљена 344 аутобуса ради поправљања јавног градског саобраћаја, а у плану је куповина још 50 електричних аутобуса. 

– 10 смо сада купили, још 80 тролејбуса, 150 трамваја, као и 400 аутобуса на гас, од тога 310 дуплих. Све ово ће допринети да градски превоз боље функционише, али и да се ваздух мање загађује. Наравно, не може се све догодити много брзо. Уколико бисмо у овом тренутку хтели да купимо 110 нових аутобуса, морали бисмо да сачекамо 12 месеци или дуже да се произведу како бисмо их добили. Важно је да имамо визију и да смо одлучни да решимо тај проблем. Нема разлога да све напоре не усмерим ка томе да решимо те проблеме јер и моја деца и ја удишемо овај ваздух и желим и за њих и за све суграђане да имају боље и здравије услове за живот. Топлотна инверзија је нешто што утиче на загађење ваздуха, односно циркулација ваздуха је знатно мање кубикаже него што је била ранијих година. Има много фактора који утичу на то, али овим плановима имамо зацртане врло јасне кораке и као градоначелник ћу инсистирати на томе. Имам јасну визију и желим да снажно утичем на решавање овог проблема. Уз добру вољу и енергију која се улаже у ово, а консултујемо и највеће стручњаке за решавање овог проблема, у наредном периоду ћемо за ове сврхе определити пет и по милијарди – закључио је градоначелник.