понедељак, 1. март 2021.

Радојичић: У изградњу и реконструкцију тргова инвестираће се 480 милиона динара

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са председником општине Савски венац Милошем Видовићем, обишао је данас новоизграђени трг који се налази на раскрсници Балканске улице, Милована Миловановића, Гаврила Принципа и Адмирала Гепрата.

Он је прецизирао да је трг синоћ званично завршен, те да је укупна вредност радова износила 92 милиона динара.

– Верујем да ће ово бити значајно место за окупљање наших суграђана, али и туриста. С једне стране, трг има добру повезаност са Савским тргом, а са друге, Балканском улицом иде се према центру. На савремен начин реконструисано је четири хиљаде метара квадратних на овом простору. Важно је да имамо овакве тргове јер улепшавају град и дају му животност. Недостајала су нам оваква места конципирана и осмишљена на савремен начин – рекао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је обновљен простор прилагођен кретању пешака тако што су повећане површине за њихово кретање. Застор на коловозу је урађан од ситне камене коцке, на тротоарима су камене плоче, а урађена је и нова улична ЛЕД расвета. 

– Овом реконструкцијом водили смо рачуна да се постигне ефекат амбијенаталне целине, а водило се рачуна и о материјалима који су коришћени како би се задржала аутентичност овог дела Савског венца. Мали тргови или такозване „пјацете” су веома атрактивна туристичка места која привлаче како домаће тако и стране туристе. Оваква места представљају нове урбане џепове који су места за одмор у летњим месецима у великим градовима – изјавио је градоначелник Радојичић. 

Он је нагласио да је цео простор оплемењен новим уличним мобилијаром: клупама за седење, местима предвиђеним за паркирање бицикала, а посађено је и 14 нових стабала, изграђане су две нове зелене површине у којима је засађено ниско растиње.

– Реконструкцијом ових простора, која је у складу са целокупном градском стратегијом којом се предност даје пешацима и бициклистима, значајно се побољшава квалитет живота у Београду по узору на европске градове – рекао је Радојичић и додао да ће се у наредном периоду у изградњу сличних тргова инвестирати још 480 милиона динара.

– Тренутно се раде тргови на углу Бирчанинове и Булевара ослобођења, на углу Његошеве и Максима Горког, затим Милешевске и Цара Николаја, у Краљевића Марка, као и на углу Страхињића бана и Тадеуша Кошћушка – закључио је градоначелник.