понедељак, 1. март 2021.

Градоначелник Радојичић са амбасадором Казахстана посадио 50 нових стабала

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са амбасадором Казахстана Габитом Сиздикбековим, симболично је засадио стабло у склопу акције „Дрво за Београд”. Овог пута засађено је педесет стабала, прецизирао је Радојичић, и то недалеко од споменика казахстанском песнику и уметнику Жамбилу Жабајеву.

– Радујем се када са нашим пријатељима можемо да урадимо нешто лепо и добро за Београд, а нема ништа лепше него да се засади ново дрвеће које ће допринети чистијем ваздуху у Београду. Акција „Дрво за Београд” траје скоро две године и до сада смо посадили 1.500 стабала. Оваквим догађајима негујемо наша пријатељства, а са друге стране дајемо допринос да Београд буде зеленији и здравији град – рекао је градоначелник.

Радојичић је захвалио амбасадору Казахстана, подсећајући да је имао прилику да са председником буде у Астани која је, према његовим речима, предивна и организована.

– Ово је мали допринос на путу ка томе да Београд достигне ниво развијености какав је Астана већ успела да достигне. Београд је за мене један од најлепших градова на свету и важно је да га са нашим пријатељима даље развијамо. Све су ово елементи пријатељства, укључујући и труд амбасадора да нам се обрати на српском језику. Све то сведочи о нашим јаким везама које ће временом бити још јаче и боље – истакао је Радојичић.

Амбасадор Казахстана Габит Сиздикбеков захвалио је Граду Београду на позиву за учествовање у овој иницијативи. Он је, како је рекао, уверен да ће примена овог пројекта допринети озелењавању престонице, али и јачању пријатељских односа између наших земаља. Због тога је „Алеја српско-казахстанског пријатељства” добила то име.

– Казахстан данас слави Дан захвалности. Овај празник је посвећен јединству и пријатељству нашег народа. Данас је Амбасада Казахстана, у сарадњи са Градском управом, учествовала у еколошкој иницијативи „Дрво за Београд”. Уз техничку подршку ЈКП „Зеленило – Београд” засађена су млада стабла у близини споменика Жамбилу Жабајеву – објаснио је Сиздикбеков.

Он је подсетио да се 10. децембра ове године обележава 25 година од успостављања дипломатских односа између Казахстана и Србије.