понедељак, 1. март 2021.

Весић: Организација „Animal rescue Srbija” добија просторије и постаје партнер Града

Заменик градоначелника Београда Горан Весић одржао је данас у Старом двору састанак са председником невладине организације „Animal rescue Srbija”, након којег је познато да ће ова организација, која је остала без просторија у згради БИГЗ-а, убудуће бесплатно користити градски простор и партнерски наступати са Градом Београдом у својој мисији спасавања и помоћи угроженим животињама. 

Састанку су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и директор ЈКП „Ветерина Београд” Будимир Грубић. 

Весић је истакао да га је потресла вест коју је видео на друштвеним мрежама да је „Animal rescue Srbija” остала без просторија у згради БИГЗ-а јер, како је рекао, у питању је организација која обавља важан и хуман посао. 

– У послу којим се бавим постоје лепе и мање лепе обавезе и задужења, али резултати данашњег састанка су за мене једна од најлепших ствари у последњих неколико година. Зграда БИГЗ-а је приватизована пре двадесетак година, а сада је поново продата новом власнику који почети са њеним реновирањем. Ова организација је простор користила бесплатно, али је сада остала без те могућности. Обавио сам разговор са новим власником зграде и „Animal rescue Srbija” ће још месец дана моћи да остане у просторијама које су до сада користили. Осим тога, што је још важније, данас смо се договорили на који начин ће Град „стати иза” ове невладине организације и како ће убудуће помагати њен рад – рекао је Весић. 

Према његовим речима, невладине организације имају улогу у сваком друштву јер представљају допуну свега што раде државне, односно званичне институције. 

– Оне су по правилу од велике помоћи јер се баве стварима које држава не може формално да чини. Град Београд ће, надам се, већ у наредних месец дана обезбедити просторије за „Animal rescue Srbija”. Постоји неколико опција. На њима је да изаберу, али је дефинитивно да ће ARS убудуће деловати из градског простора. Такође, договорили смо се да Град, у складу са могућностима и законом, помогне рад ове организације. То значи да ће они у будућности по први пут бити препознати од Града и моћи да рачунају на нашу подршку. То не значи да не би требало да појединци наставе да дају донације, јер што више новца буде на рачуну ове организације, они ће моћи више и боље да раде. Као грађанин, даћу лични пример уплатом од 25.000 динара на рачун ARS-a и верујем да ће и други људи који су у могућности следити мој пример. Сигуран сам да ће у будућности, када ова организација буде наступала заједнички са Градом, све више компанија и појединаца желети да им помогне– додао је Весић. 

Он је подсетио да „Animal rescue Srbija” окупља стотине волонтера и да тај посао мора да се ради са великом дозом љубави за који не постоји било каква материјална корист. 

– Понекад се из проблема појави решење које резултира још бољом ситуацијом. Драго ми је што сам био у прилици да помогнем овој организацији, јер заиста мислим да раде добар и хуман посао. Осим тога, тако ће Град Београд бити у прилици да помогне појединцима који раде важан и хуман посао, а нису део државног апарата и самим тим нису „на буџету”. „Аnimal rescue Srbija” може да буде посредно на буџету и то им обећавам. Једино што сам замолио људе из ARS-a је да нам помогну да заједнички анимирамо јавност како би се изменили закони и казне за неодговорне власнике биле много оштрије. Мислим да је решење проблема са напуштеним животињама у Србији то да људи који су се понели неодговорно добију адекватне казне. Оставити животињу на улици значи оставити живо биће на улици, а када тако нешто урадите, онда мора да постоји законска казна. То морамо да урадимо јер је то добро за животиње, али и за људе. Нажалост, део нашег друштва то још увек не препознаје. Требало би да изменимо законе и на тај начин промовишемо одговорно власништво – поручио је Весић. 

Председник „Animal rescue Srbija” Александар Гаврић је захвалио Весићу, који га је, како је рекао, пријатно изненадио брзом реакцијом и организацијом састанка.

– Данас смо имали веома кратак и ефикасан састанак. Добили смо фантастичан поклон за пет година постојања наше организације. Све то значи да међу нама још увек има много добрих људи који су спремни да помогну животињама. Надам се да ћемо у будућности моћи да допринесемо још више него што је до сада био случај, јер смо данас дефинитивно добили „ветар у леђа”. Сигуран сам да ћемо имати још више волонтера који ће нам приступити и тако помоћи да наше друштво буде уређеније по питању помоћи напуштеним и угроженим животињама – рекао је Гаврић.