среда, 3. март 2021.

Продужен рок важења паркинг карте за особе са инвалидитетом до краја 2021. године

Град Београд је подржао препоруку премијерке Ане Брнабић и продужио рок трајања паркинг налепница за особе са инвалидитетом.

– Град Београд је први град који је одмах подржао препоруку Владе Републике Србије и продужио рок трајања паркинг налепница из 2020. године за особе са инвалидитетом на годину дана. Одмах по добијању препоруке измењен је Правилник о одређивању особа које могу остварити право на бесплатно коришћење обележених паркинг места на јавним општим паркиралиштима. Секретаријат за социјалну заштиту је у децембру прошле године, у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Паркинг сервис”, продужио рок важења инвалидске паркинг карте издате у „Паркинг сервису” на основу Решења Секретаријата за социјалну заштиту за календарску 2020. годину до 15. априла 2021. године, а овом изменом рок је продужен до краја 2021.године. Паркинг карта је продужена свим корисницима права на бесплатно коришћење обележених паркинг места на јавним општим паркиралиштима на територији града Београда – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Град Београд је прошле године омогућио поједностављену процедуру за издавање инвалидске паркинг карте и резервација паркинг места за особе са инвалидитетом, тако што у Секретаријату за социјалну заштиту могу да поднесу све потребне захтеве. На овај начин омогућено је да корисник права на бесплатно коришћење обележеног паркинг места на јавним паркиралиштима на територији града Београда, може на једном месту да поднесе сву потребну документацију и за издавање инвалидске паркинг карте и за резервацију паркинг места, а не, као што је до сада био случај, да иде на три различита места. Након завршетка процедуре око издавања паркинг налепнице, „Паркинг сервис” шаље је о свом трошку на кућну адресу лица које је поднело захтев. Циљ који је постигнут јесте поједностављење процедуре како би особе са инвалидитетом све могле да заврши на једном месту.

– Наш циљ је да путем доступности квалитетних услуга и сервиса, просторног планирање, развоја саобраћајне инфраструктуре олакшамо свакодневно функционисање особа са инвалидитетом у граду Београду. У складу са тим радимо на електронској услузи за паркинг налепнице са канцеларијом за Е-управу путем које ће бити омогућено да особе са инвалидитетом захтеве поднесу и електронским путем. Подржавамо напоре Владе Србије и премијерке да се унапреди положај особа са инвалидитетом – додала је секретарка.

Поред успостављања системских решења у области инвалидске заштите, Град Београд је у претходном периоду значајно допринео развоју цивилног сектора, водећи се чињеницом да је успостављање и унапређење партнерства између организација цивилног друштва, органа локалне самоуправе и других установа и институција од значаја за пружање подршке и помоћи особама са инвалидитетом.