субота, 6. март 2021.

Весић се састао са представником руске компаније „Јандекс”

Град Београд и руски технолошки гигант „Јандекс” спремни су да заједно развијају паметна решења у Београду, која ће живот грађана учинити квалитетнијим, једноставнијим и јефтинијим, а развој града инклузивним и одрживим, закључено је на састанку који су одржали заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор сектора за међународну сарадњу компаније „Јандекс” Максим Козлов.

– Желимо да у Београду применимо технолошке иновације које већ постоје у Москви и другим европским метрополама у области социјалне и здравствене заштите, урбане мобилности, паметних домова, ефикасне употребе ресурса и одговорног односа према животној средини – рекао је Весић.

Он је навео да примена технолошких иновација треба да омогући трансформацију Београда у град будућности.

– Иновативна решења компаније „Јандекс”, а посебно она у области услуга, мобилности и јавног транспорта, треба да омогуће функционалније управљање временом и олакшавање бројних задатака у свакодневном животу грађана. То је смисао развоја концепта „паметних градова” – примена иновативних решења која решавају проблеме људи – навео је Козлов.

Он је истакао да је компанија „Јандекс” спремна да Граду Београду омогући бесплатан приступ неким од својих апликација, као и да је ова компанија спремна да размотри могућност да заједно са српским универзитетима и стартап заједницом ради на развоју локализованих решења за „паметне градове” у Србији.