субота, 6. март 2021.

Весић: Став Београда и на седници најављеној за уторак биће против затварања

Град Београд није срећан због уведених мера за викенд, сматрамо да је могло да прође и без њих, али разумемо потребу медицинског дела Кризног штаба који има своје аргументе, као и потребу премијерке Ане Брнабић да се нађе баланс између различитих захтева, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић за ТВ Пинк.

Он је додао да је Србија успела да нађе меру између заштите здравља становништва и заштите економије.

– Резултат је најмањи пад бруто домаћег производа у Европи и земља смо са највише инвестиција у региону. Очекујем да у наредном периоду наставимо са таквом политиком и балансом који нам омогућава да чувамо радна места – истакао је Весић.

Он је изразио наду да је ово последњи викенд са рестрикцијама и подсетио да се од понедељка враћа радно време до 20 сати.

– Срећан сам јер Кризни штаб јуче није прихватио потпуно затварање Србије и Београда. Понављам, градови као што су Београд, Нови Сад и Ниш не могу да плаћају цену онога што се дешавало на Копаонику и Златибору. Подсетићу да је на неким планинама режим рада био потпуно другачије уређен, попут Старе планине, где није могло да се уђе у хотел без ПЦР теста. Ми смо у Београду затварали сваку журку и санкционисали организаторе, зато не дозвољавам да Београд плаћа цену хаоса који се правио на Копаонику и Златибору – поновио је Весић.

Истакао је да ће став Града Београда и на седници најављеној за уторак бити против затварања.

– Свако затварање значи да ће се људи окупљати по кућама, где не можемо да контролишемо таква дешавања. Какви су ефекти затварања имамо прилику да видимо у Француској и Немачкој, где је све затворено па поново расте број заражених од ковида-19 – указао је заменик градоначелника.

Када је реч о казненим мерама, Весић истакао да је срећан јер је тужилаштво почело да подиже оптужнице против организатора журки, као и да полиција даје значајну подршку.

– И раније смо указивали на то да ти организатори треба кривично да одговарају, јер намерно шире заразну болест. Потребна је нулта толеранција према журкама и непоштовању постојећих мера – подвукао је Весић.

Весић је указао на то да акценат треба да буде на вакцинацији и ревакцинацији јер је то једини успешан начин да се изађе из ове кризе, уз поштовање свих прописаних мера и ригирозно кажњавање свих који их не поштују.

– Поносан сам јер је Београд лидер у вакцинацији у Србији. Закључно са прекјучерашњим даном, у престоници се вакцинисало 22,2 одсто грађанки и грађана, док је ревакцинисано 12,4 одсто. Посебно треба истаћи да је у популацији између 65 и 74 година старости вакцинисано више од 50 одсто становништва, док је у популацији преко 75 година вакцинисано њих више од 45 одсто, што ме посебно чини срећним – указао је Весић.

Захваљујући председнику Вучићу, Србија има више него довољно вакцина, истакао је Весић и подсетио да смо други у Европи по вакцинацији и први по ревакцинацији.

– До сада је вакцинисано више од 1,6 милиона грађана Србије, а ревакцинисано их је више од 600.000. У овом тренутку имамо 2,6 милиона доза вакцина и наручених више од 13 милиона вакцина. Јуче смо добили нових 500.000 „синофарм” вакцина, следеће седмице пристиже нови контигент „фајзер” вакцина, а ускоро и „спутњик в” вакцина – најавио је Весић.

Поводом најаве председнице Владе да улазимо у другу фазу вакцинације, Весић је истакао да је тим поводом одржан састанак са представницима приградских општина у Београду.

– Организовали смо мобилне екипе које ће обилазити села приградских општина и омогућити свим заинтересованим људима да се вакцинишу. На тај начин избећи ћемо ситуацију да се неки не вакцинишу јер нису били у могућности. До сада смо позвали више од 180.000 грађана старијих од 65 година, од којих се око 50.000 пријавило за вакцинацију. Они се не би пријавили за вакцинацију из више разлога, а један је од њих јесте и то што њихови изабрани лекари нису одрадили свој посао, док су неки од њих чак позивали на то да се вакцина не прими. То је скандал, једнако као што је скандал да поједини политичари покушавају да политизују корону и зараде јефтине поене, а потом ти исти иду да приме вакцину – указао је Весић.

Наш посао је да дођемо до сваког становника Београда, истакао је Весић, те најавио да ће се вакцинација обављати у договору са великим компанијама попут „Меите” у Обреновцу.

Весић је истакао да ниједна земља на свету није била спремна за ову пошаст, али да је Србија захваљујући њеном председнику успела да обезбеди на време и медицинску опрему и респираторе. Осим тога, подизане су плате здравственим радницима, отворене су две нове ковид болнице, а на иницијативу председника требало би да се подигне и трећа у околини Новог Сада.

– У односу на број становника, набавили смо највише вакцина од свих европских земаља – закључио је Весић.