субота, 6. март 2021.

Весић и Момировић обишли клизиште „Дубоко” и обећали санирање за четири године

Заменик градоначелника Горан Весић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишли су данас клизиште „Дубоко” надомак Београда и поручили да ће бити потпуно санирано у наредне четири године. Они су бродом обишли ову локацију заједно са председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем, председницом Скупштине општине Чукарица Лидијом Јовановић, в.д. директора „Путева Србије” Зораном Дробњаком и директором ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Весић је подсетио да овај проблем постоји скоро педесет година те да се нико ко је био на власти у Београду, Обреновцу и Чукарици није бавио његовим решавањем, ништа се није дешавало деценијама и то људи који овде живе најбоље знају.

– Влада Републике Србије је, уз наравно жељу Града Београда и општина Обреновац и Чукарица да се ово реши, већ прошле године успела да издвоји новац да се расели 55 породица чије су се куће налазиле на клизишту. Први и најважнији корак је урађен, а то је да су људи који су живели на клизишту расељени, следећи корак је пројектовање, а после следи изградња. Када ово буде завршено, око 200.000 људи ће осетити корист. Скоро 80.000 људи у Обреновцу ће имати брзу везу до Београда, али људи са Чукарице, из Железника имаће најбржи излаз на ауто-пут – рекао је Весић.

Министар Момировић је нагласио да су се сакупили људи из Републике, Града и општина Обреновац и Чукарица како би се решио проблем који мучи грађане, јер овде на дневном нивоу гравитира 15.000 возила. 

– Санирањем клизишта где се налази траса саобраћајнице Барич–Дубоко–Умка–Остружница биће решен тај вишедеценијски проблем за око 200.000 становника. Ми морамо санирамо ово клизиште и решимо проблем који постоји деценијама. Важно је да системски приступимо његовом решењу, а да проблем није лако решив показује податак да ће само пројектовање за санацију клизишта трајати сигурно годину дана. Цена овог пројекта тешко да може да буде мања од сто милиона евра и ми као Влада Републике Србије и Град Београд морамо то да решимо у наредне четири године, да одвојимо сваке године минимум двадесет милиона евра као Влада, да покренемо тај циклус јер ће се Београд ширити – рекао је Момировић.

Он је додао да је реално обећање да ће овај пројекат бити завршен за четири године и да ћемо после тога заиста имати квалитетну саобраћајницу.