субота, 6. март 2021.

Весић: У оквиру пројекта „Чистија Србија” Београд има пројекте вредне око 350 милиона евра

Заменик градоначелника Горан Весић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишли су Шабачки пут код Обреновца, где ће бити изграђена канализација.

Весић је подсетио да су од 2014. године до данас Град Београд и Општина Обреновац урадили око 27 километара канализационе мреже на територији ове општине. 

– Кроз пројекат „Чистија Србија” добићемо нових 90 километара канализационе мреже и два постројења за пречишћавање отпадних вода, што јасно говори колико је овај пројекат важан за Србију и Београд. Да нема помоћи Владе Србије, ми не бисмо могли тако брзо да завршимо пројекат изградње канализације у Обреновцу – рекао је Весић.

Он је додао да је фабрика за прераду отпадних вода која ће се овде градити једна од пет које имамо на територији Београда. 

– Највећа ће бити у Великом селу, где је у току прва фаза изградње у вредности од 271 милион евра и очекује се да у септембру почну радови. Након тога почећемо пројектовање за другу фазу радова, а када се и она заврши 1,5 милиона људи имаће решен проблем и нећемо више имати директни испуст у канализацију – рекао је заменик градоначелника.

Он је навео да је завршено пројектовање фабрике за прераду отпадних вода у Батајници, чека нас Остружница, која ће такође бити у пројекту „Чистија Србија”, као и још једна фабрика у Гроцкој. 

– Сва канализација из Београда иде директно у Саву и Дунав, имамо око сто директних испуста у ове две реке и годишње сипамо запремину фекалија која је једнака 60.000 олимпијских базена. То је злочин према природи који је недопустив и захваљујући помоћи државе, ми овај проблем коначно решавамо – рекао је Весић.

Он је прецизирао да у оквиру пројекта „Чистија Србија” Град Београд за сада има пројекте вредне око 350 милиона евра, те да су и неке друге општине биле брзе као Обреновац, и оне би биле на дневном реду за пројекте. 

Министар Момировић је подсетио да је већ потписан комерцијални уговор са кинеском компанијом на основу којег ће бити изграђено постројење за пречишћавање отпадних вода и канализациону инфрараструктуру за близу три милиона људи у Србији.  

– Обреновац је једна од локалних самоупава и овде планирамо да изградимо два постројења, једно ће покривати 50.000 људи и друго ће бити у месној заједници Ратари које ће бити за 3.000 људи – рекао је Момировић.

Тај уговор предвиђа, додао је, да се у наредних пет година на територији 65 локалних самоуправа, на 179 локација, изграде потпуно нова постројења за пречишћавање отпадних вода и канализација.

Момировић је нагласио да је Обреновац једна од пет локалних самоуправа у Београду где ће се реализовати тај пројекат, као и да ће у Обреновцу радови кренути у септембру. Он је замолио председника општине да додатно убрза потребну документацију и поручио да је важно да се заједничким снагама Републике, Града и Општине грађанима подигне квалитет живота.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је нагласио да су брза саобраћајница ка Београду и завршетак канализације за њих приоритет. 

– Све што смо обећали грађанима, успећемо брже да урадимо него што смо планирали уз помоћ Републике и Града. Наставићемо да радимо на пројектима који подижу квалитет наших грађана – истакао је Чучковић.