недеља, 7. март 2021.

Радојичић: Угоститељи испоштовали нове мере, извршено 818 контрола

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је током викенда у Београду извршено 818 контрола, да је испражњено 10 објеката и наплаћено 120 казни због непоштовања епидемиолошких мера у борби против вируса корона.

Он је за ТВ Прва нагласио да ноћас није било кршења мера у угоститељским објектима, али и додао да је било окупљања грађана у приватним становима.

– Угоститељи су испоштовали нове мере Кризног штаба, али остаје да апелујемо на становништво да се не организују приватна окупљања јер она угрожавају њихово здравље, њихових ближњих и осталих грађана – указао је први човек престонице.

Он је истакао да је индивидуална одговорност кључна у борби против пандемије, али и да су мере Кризног штаба битне у тој борби.

– Огроман терет је на члановима Кризног штаба, јер су они, поред лекара и медицинског особља, изнели ову пандемију која траје већ годину дана. Наравно, ту смо и ми остали који покушавамо да нађемо баланс између епидемиолошко-медицинских ставова и ставова који чувају привреду. Мислим да је на последња два састанка Кризна штаба нађена мера која ће зауставити ново повећање броја оболелих – навео је Радојичић.

Он је истакао да је присуствовао састанку председника Александра Вучића са амбасадoрком Кине Чен Бо о капиталним инфраструктурним пројектима у Србији и Београду.

– Закључак састанка je да нам је Кина изузетно пуно помогла у борби против пандемије. Изузетно је важна нова достава 500.000 „синофарм” вакцина, како бисмо могли да наставимо са вакцинацијом становништва – указао је градоначелник.

У Београду је вакцинисано скоро 500.000 грађана, од којих је више од 50 одсто старијих од 65 година примило вакцину, и њих преко 45 одсто старијих од 75 година, прецизирао је Радојичић.

– Имали смо срећу што је председник успео да обезбеди вакцине, што Министарство здравља добро организује имунизацију становништва, а Град Београд даје максималну подршку у организацији тог процеса. У том сегменту можемо да будемо поносни и захвални Народној Републици Кини на свеобухватној подршци – навео је Радојичић и позвао грађане да се вакцинишу, јер је то једини начин да победимо вирус.

Када је реч о инфраструктурним пројектима који се у престоници Србије изводе са кинеским компанијама, Радојичић је подсетио да се ради обилазница око Београда, такође и да је предвиђена конекција ауто-пута „Милош Велики” са Новим Београдом.

– Пројекат прераде отпадних вода и фабрике у Великом селу су од изузетног значаја, јер ће решити 70 до 80 одсто директних канализационих испуста у београдске реке. До краја године почиње изградња црпне станице на београдском ушћу, под називом „Ушће нова”, која ће прикупљати отпадне воде из Земуна и Новог Београда и кроз канализациони систем од 30 километара стизати до Великог села – најавио је градоначелник.

Он је подсетио да су у плану или се већ спроводе и други значајни пројекти.

–Одржан је састанак са Немачко-српском привредном комором у којој послује више од 400 фирми. Са компанијом „Сименс” већ реализујемо пројекат адаптабилног контролисања саобраћаја у Београду. Предвиђено je да се тај систем постави на 322 раскрснице и на тај начин убрза проток саобраћаја. У овом тренутку је 55 раскрсница организовано на тај начин, углавном у делу Булевара Димитрија Туцовића и резултати су већ видљиви – закључио је Радојичић.