субота, 27. март 2021.

Привредна комора Србије организовала вакцинацију привредника из региона

Привредна комора Србије организовала је данас у „Белекспоцентру” вакцинацију привредника из региона, а тим поводом заменик градоначелника Горан Весић истакао је да ова вакцинација не утиче на сам процес вакцинисања наших грађана, јер је вакцине обезбедила комора из свог посебног, инвестиционог фонда. Како је додао, жеља нам је да помогнемо свима у региону, јер делимо исту судбину. 

– Срећан сам што је Београд, на неки начин, данас поново центар региона и што у наш главни град долазе наши пријатељи из суседних земаља да се вакцинишу. Када будемо завршили процес вакцинације, почећемо нормално да живимо, а то значи да ћемо економски сарађивати, јер колико год да смо подељени и живимо у различитим државама, економска судбина нам је иста. Уколико не будемо сарађивали и радили, нико од нас неће имати будућност какву желимо за своје грађане – казао је Весић. 

Захвалио је свим привредницима из региона који су дошли и нагласио да ћемо се трудити да будемо добри домаћини. 

– У Београду и делом у Нишу тренутно је више од седам хиљада привредника. Када је реч о нашим грађанима, у главном граду тренутно је вакцинисано више од тридесет одсто пунолетног становништва и нешто мање од двадесет одсто је ревакцинисаног становништва, тако да очекујем да ћемо данас или сутра сваког петог Београђанина имати ревакцинисаног. То је велика ствар, јер једини начин да изађемо из ове кризе јесте да се вакцинишемо, да стриктно поштујемо мере, али и да привреда ради – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је навео да је Србија у овом процесу најуспешнија у Европи и „зато смо спремни да делимо са нашим суседима и пријатељима”. Прошлост треба да оставимо иза себе и да гледамо у будућност, поручио је Весић. 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж навео је да је врло важно да имамо свест о томе да су људи у региону повезани и да се крећу из земље у земљу.

– Дванаест хиљада компанија из Србије тренутно увози или извози и сарађује са земљама Западног Балкана. Ми нисмо острво нити је то било која од тих земаља – рекао је Чадеж, захваливши и овом приликом Влади Србије и председнику Републике Србије на добро обављеном послу у набавци вакцина. 

Он је још једном позвао и све грађане наше земље да се вакцинишемо, јер само тако можемо да се вратимо нормалном животу. Прецизирао је да се на позив наше коморе одазвало скоро седам и по хиљада привредника, највише из БиХ, Северне Македоније, Албаније. Чадеж је подсетио и да је комора организовала вакцинацију наших људи у предузећима и да ће се тај процес наставити. 

Привредној комори и Граду Београду захвалили су у име привредника из региона представници комора Босне и Херцеговине и Албаније, који су истакли да је ово одлична мисија, како би економија „почела да дише” и опоравила се у читавом региону. Подсетили су да за бројне привреднике у њиховим матичним земљама вакцинација тренутно није могућа, с надом да ће ускоро бити омогућена, због чега поздрављају иницијативу Београда. 

Догађају је присуствовала и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.